1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Reisi protestoları engelleyebilmek için ‘düşmana karşı birleşelim’ teklifinde bulundu
Reisi protestoları engelleyebilmek için ‘düşmana karşı birleşelim’ teklifinde bulundu

Reisi protestoları engelleyebilmek için ‘düşmana karşı birleşelim’ teklifinde bulundu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Kürdistan eyaletine yaptığı gezide sarf ettiği sözler ile dikkat çekti. Reisi “düşmana karşı birlikte duralım” diyerek protestoların durması çağrısında bulundu.

01 Aralık 2022 Perşembe 22:59A+A-

HAKSÖZ HABER

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Perşembe günü bir içme suyu projesinin açılışına katılmak için İran ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra öldüğü iddia edilen Kürt asıllı Mahsa Emini'nin memleketi ve protestoların merkez üssü olan Kürdistan'ın Senendec kentine gitti.

Televizyonda yaptığı bir konuşmada, ‘Son protestolar sırasında düşmanlar, olayları kaosa çevirmeye dönük; güvensizliğe ve ayaklanmalara neden olabileceğine de inanarak yanlış bir hesapta bulundular’ dedi. 1980-88 İran-Irak savaşına atıfta bulunan Reisi, "Fakat Kürdistanlı binlerce şehidin kanını feda ettiğini ve Kürdistan halkının geçmişte düşmanı yendiğini bilmiyorlardı." sözlerine yer verdi.

Reisi ülkedeki protestolar için, "İnsanlar ekonomik ve sosyal sorunlarla karşı karşıya. Ancak düşmana karşı dayanışma içinde nasıl karşılık vereceklerini biliyorlar" diyerek protestoların düşman varken iktidara dönük olmaması yönünde beyanatta bulundu.

Ülkesindeki sorunlara dönük şeffaf açıklamalardan kaçınarak politik açıklamalarda bulunan İran Cumhurbaşkanı Reisi, "Düşmanın planlarını bozan anne babaları gibi bu bölgede yaşayan yeni nesil de aynısını yapacak ve başta ABD olmak üzere düşmanların iradesine uymayacağını ispatlayacaklardır." dedi.

Kürtlere dönük baskı ve katliam politikalarına hiçbir şekilde değinmeyen Reisi’nin açıklamaları bölgede tepki çekerken, İran’daki gösterilerin artarak devam ettiği aktarılıyor.

Kuzey Irak'ta sürgünde olan Kürt muhalif grupları ‘huzursuzluğu körüklemekle’ suçlayan, İran polisinin dılar ve İslam cumhuriyeti defalarca ölümcül sınır ötesi saldırılar başlattı.

İnsan Hakları Örgütü Salı günü yaptığı açıklamada, "ülke çapında devam eden protestolarda güvenlik güçleri tarafından en az 448 kişinin öldürüldüğünü" belirtti.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum