1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Pazar gününü gayrimüslimler için mi resmi tatil yaptınız?
Pazar gününü gayrimüslimler için mi resmi tatil yaptınız?

Pazar gününü gayrimüslimler için mi resmi tatil yaptınız?

Sol-Kemalist isimler Cuma günü mesai saatleri tartışması devam ederken gayrimüslimlerin Pazar ayinini bahane olarak kullandı.

09 Ağustos 2023 Çarşamba 16:10A+A-

HAKSÖZ HABER

Diyanet’in Cuma günü mesai ve okul saatlerinin Cuma namazına göre düzenlenmesi çağrısı sol-Kemalistlerin en öncelikli gündem maddeleri arasında. Diyanet’in bu çağrısıyla Cuma günü resmi tatil ilan ettirme peşinde olduğunu ileri süren Kemalist yazarlar kendilerince bu tartışmada ön almak istiyorlar.

Aslında tartışılması gereken konunun Cuma gününe dair kısıtlı düzenlemelerden ziyade “resmi tatil” meselesi olduğunun farkında oldukları için meseleyi klasik “devrim yasaları” çerçevesine hapsederek tartışmayı başlamadan bitirme derdindeler… Bunu yaparken ise bazen oldukça garip durumlara düşüyorlar.

Örnek olarak eski CHP milletvekili şarkıcı Sabahat Akkiraz "Cuma Müslümanlar için, Perşembe aleviler için, pazar Hıristiyanlar için tatil. Herkes bir şey isteyebilir. Laiklik bu yüzden önemli. Vatandaş inanç kimliğine göre yönetilemez. Herkes rahatça cuma kılabiliyorken, bunlar olmayan bir mağduriyet yaratıyor." sözleriyle oldukça ilginç bir noktaya dikkat çekiyor. 

Gazeteci Enver Aysever’in de benzer "endişeleri" var:

 “Pazar yerine Cumayı tatil yaparsanız, pazar günü kiliseye giden Hıristiyanlar ayağa kalkarsa ne halt edeceksiniz?”

Türkiye'de günümüzde 2.000 ila 4.000 arası Rum yaşamaktadır. Türkiye’de azınlıklar başlığı altındaki Vikipedi sayfasından ulaşılabilecek bu bilgi Türkiye’de Rum nüfusun sayısal karşılığını veriyor. Ermeniler de 40 bin civarında gösteriliyor. Geçmişte Bilad-i Rum olarak anılan bugünkü Türkiye topraklarında Rum kalmamış özetle…

Rumların Türkiye’yi neden terk ettikleri ise başka bir konu. Müslümanların hakim olduğu dönemde yıllarca birlikte huzur ve güven içinde yaşayan toplumlar yükselen milliyetçilik ve laik Cumhuriyet’in idaresi altında kendilerini o kadar huzurlu hissedemediler herhalde. Milliyetçilik ve laikliğin CHP’nin altı okundan ikisi olduğunu hatırlatmaya gerek bile yok!

Şimdi Diyanet İşleri sadece basit bir çağrıda bulunduğu için korkudan kendini kaybeden sol-Kemalistler birden gayrimüslimleri hatırlamışlar. Cuma günü Müslümanlar önemli bir gün olduğu için onların hassasiyetlerine göre düzenlenmesinde sakınca görenler zamanında Pazar gününü gayrimüslimler için mi resmi tatil yaptılar?

Hepsinin sahte kaygılar olduğunu biliyoruz. Türkiye’deki 4000 Rum, Pazar günü kiliseye gidecekse onların ibadet özgürlüklerini sağlamak zorundayız. Ancak gayrimüslimleri bahane ederek Cuma gününe dair yapılacak basit bir düzenlemeyi dahi tartışmaya açmak habis zihniyetinizin dışavurumundan başka bir şey değil!

HABERE YORUM KAT

9 Yorum