1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Pandemi günlerinde 29 Ekim
Pandemi günlerinde 29 Ekim

Pandemi günlerinde 29 Ekim

Kemalist yayın organları kutlamalara engel olmak istediği gerekçesiyle hükümete yükleniyor. Peki, bu durum karşısında hükümetin gösterdiği tepki nasıl?

27 Ekim 2020 Salı 19:22A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de Kemalist ideolojinin kutsal gün ve kutlamaları hakkında konuşmak biraz netameli bir mesele. Bu konu hakkında bir şeyler söylemek isteyenin önce iyi bir düşünmesi gerekiyor. Kemalistlerin eski bir adeti olan “yargıyla tehdit” refleksi hemen devreye girebilir zira.

Ancak malum gün ve kutlamalar hakkında anlamsız tepkiler göstermek için illa Kemalist olmak gerekmiyor. Karar da bugün benzeri bir tepkiyi göstermişti.

Cumhuriyet Gazetesi ise kendisinden beklendiği şekilde “29 Ekim romantizmini” yaşatmak için elinden geleni ardına koymamış. Çok enteresan bir şekilde salgın sürecinde dindarların cami ve cemaatle namaz gelenekleriyle ve umrecilerle her fırsatta uğraşan Cumhuriyet, 29 Ekim söz konusu olduğunda salgını falan unutuyor.

Tabi bizce, 29 Ekim’i herkese zorla kutlatmanın hiçbir mantıklı açıklaması yok. Ancak Türkiye’de okul üniforması giyen her çocuk bu törenlerde tabiri caize tornadan geçirilir. O sebeple bu kutlamalar rejim ve onun savunucuları için vazgeçilmez şeylerdir.

Bu işin bir garabeti. Diğer mesele ise Cumhuriyet’in kutlamaları salgın bahanesiyle engel olmak istediği zannıyla hükümete yüklenmesi üzerine yetkililerin gösterdikleri tepkilerde saklı. Acı bir şekilde var olan küstah tavrı görmezden gelen yetkililer, “öyle değil böyle Atatürkçülük yapılır” dercesine tavırlar ortaya koyuyorlar. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “29 Ekim kutlanacak hem de coşkuyla” başlıkla paylaşımını şöyle bitirmiş: “Cumhuriyet sevgisini, Atatürk düşmanlarından öğrenecek değiliz!” 

Canan Kaftancıoğlu’nun Atatürk ifadesini kullanmaktan geri durmasına atfen söylenildiği anlaşılan bu sözler siyasi argüman üretmek adına çamurda debelenmeye benziyor. Ancak salgın döneminde 23 Nisan’daki sarmaş dolaş Anıtkabir görüntülerinden sonra sizi 29 Ekim’in bir araya getirmesine şaşırmadık. Heyecanla kutlayabilirsiniz! 

 

HABERE YORUM KAT

5 Yorum