1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Özgür-Der’den Edirne Valiliği’nin açıklamasına tepki
Özgür-Der’den Edirne Valiliği’nin açıklamasına tepki

Özgür-Der’den Edirne Valiliği’nin açıklamasına tepki

Özgür-Der, Edirne’de bir grup göçmenin nehre atılması skandalını yok sayan Edirne Valiliği’nin açıklaması üzerine bir bildiri yayımladı.

02 Eylül 2021 Perşembe 18:10A+A-

Edirne Valiliği, Yunanistan sınırında görev yapan bir jandarma komutanının, Yunanistan’dan Türkiye’ye iade edilen bir grup muhaciri emrindeki askerlere zorla nehre attırdığı iddiası hakkında bir açıklama yaptı.

“Hem jandarma hem de sınır birliklerinin yetkilileri tarafından kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili araştırma yapılmış olup iddia edildiği gibi bir olayın varlığına ilişkin hiçbir sonuca ulaşılmamıştır.” denilen açıklamada olayın yok sayılması dikkati çekti.

Valiliğin açıklaması üzerine bir bildiri yayımlayan Özgür-Der, Valiliğe tepki göstererek bunun suçu örtmeye yönelik bir açıklama olduğunu kaydetti.

Özgür-Der tarafından yayımlanan açıklamanın tam metni:

Gerçeği Ortaya Çıkarmaya Değil, Suçu Örtmeye Yönelik Bir Açıklama!

2 Eylül 2021

Edirne Valiliği’nin ne şahitlerle ne de olayı gündeme taşıyan kuruluşlarla görüşme gereği duymadan bazı göçmenlerin Meriç Nehrine atıldığına dair iddiaları yalanlayan açıklamasını reddediyoruz!

Ve nihayet Meriç Nehrine göçmenlerin atılmalarına dönük iddialara ilişkin ilk açıklama yapıldı. Tabi buna açıklama denilirse! Edirne Valiliği tarafından bugün (2 Eylül) yapılan açıklama olsa olsa devletin eski dönemde sıkça karşılaştığımız klasik örtme-kapatma tavrının bir yansıması olarak karşımıza çıkmakta.

Valilik açıklamasında yapılan araştırmalar neticesinde iddia edilen olaylarla ilgili hiçbir veriye ulaşılamadığı belirtilmiş. İyi de nasıl ulaşacaktınız ki zaten? İddia sahipleriyle görüşmeden, ne yaşadıklarına dair anlatımlarını dinlemeden vardığınızdan başka bir neticeye ulaşmanız nasıl mümkün olabilirdi ki?

Ortada son derece korkunç iddialar mevcut. Olayı bizzat yaşayan çok sayıda şahit var. Ama hiçbirisiyle görüşülmeden, olay yerinde hiçbir inceleme yapılmadan Edirne Valiliği yaptığı son derece basit, komik bir açıklamayla konuyu kapatacağını mı sanıyor? Bunca iddiaya karşı ileri sürülen ise özetle “biz memurlarımıza sorduk, böyle bir şey yaşanmamış” türünden bir gerekçeden başka bir şey değil. 

Valilik adına yapılan açıklama olayı çok daha vahim bir noktaya taşımıştır. Konuyla ilgili olarak acilen savcılığın devreye girmesi, olayı yaşayan şahısların ve kurbanların ailelerinin ifadelerinin alınması, bu şahıslarla olay yerinde keşif yapılması gerekirken hiçbirinin yapılmayıp son derece basit bir açıklamayla konunun kapatılmaya kalkışılması tam manasıyla hukuk dışı bir tutum olmuştur.

Ciddiyetten ve vicdandan uzak bu tutumu kınıyor, bahse konu olan iddialarla ilgili olarak daha fazla zaman kaybetmeden yargısal sürecin acilen başlatılmasını talep ediyoruz.

Rıdvan Kaya

Özgür-Der Genel Başkanı

***

Edirne valiliğinin açıklamasını konu edinen haber ve Özgür-Der'in daha evvelki açıklaması >>>

 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum