1. HABERLER

  2. HABER

  3. Operasyonlar Yardımları Etkilemedi
Operasyonlar Yardımları Etkilemedi

Operasyonlar Yardımları Etkilemedi

İHH İnsani Yardım Vakfı Kilis Koordinatörü Yemelek, İHH ofislerine yapılan operasyonların yardımları etkilemediğini söyledi.

17 Ocak 2014 Cuma 18:46A+A-

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Kilis Koordinatörü Erhan Yemelek, İHH Kilis ofisine "hukuksuzca bir saldırı" gerçekleştirildiğini ifade etti.

Operasyonla ilgili İHH avukatlarının süreci yakından takip ettiğini dile getiren Yemelek, Halep'in Azez kentine bağlı Esselame sınır kapısında Suriyelilerin barındığı çadırların yanında kurulu bulunan İHH mutfağının günde 15 bin kişiye sıcak yemek çıkarttığını söyledi.

Kilis ofisine operasyonun düzenlendiği gün de oradaki insanların yemek ihtiyacını karşıladıklarını belirten Yemelek, şöyle konuştu:

"İHH ofislerine yapılan operasyonlar yardımları etkilemedi. Hatta güvenlik güçleri Kilis ofisinde arama yaparken, arkadaşlarımız Suriye'ye geçip her zaman olduğu gibi çalışmalarını sürdürdü. Operasyonun olduğu gün Anadolu'nun çeşitli yerlerinde tırlarla gelen yardımlar Suriye tarafına götürüldü. Hiçbir şey olmamış gibi dağıtımlarımızı organize ettik. Yardıma muhtaç Suriye halkına hiçbir şey olmamış gibi yardımları ulaştırdık. Essaleme'de başlattığımız konteyner kent kurma çalışmaları da sürüyor. Azez kentine bağlı Şemmarin ve Siccu bölgelerinde yetimhane projesi kapsamında yaptığımız konteyner kentler var. Bu iki bölgede de yetimler için mutfaklarımız hizmet veriyor."

"Esselame bölgesinde insanları çamurdan kurtarmayı hedefliyoruz"

Yemelek, Esselame'de bin 500 çadırda yaklaşık 15 bin kişinin yaşadığını hatırlattı.
Orada barınan insanların yaklaşık 3 yıldır zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini anlatan Yemelek, "Esselame bölgesinde insanları çamurdan kurtarmayı hedefliyoruz. Çadırların aralarında çamurdan gezemiyorsunuz. Amacımız oraları tamamen düzeltmek, oluşturacağımız konteyner kentle insanları çadır hayatından kurtarıp bir nebze de olsa ev hayatını tattırmak" dedi.

Kilis'te de düzenli olarak yardım dağıttıklarını bildiren Yemelek, Suriyeli muhtaç ailelere odun ve battaniye yardımlarının sürdüğünü kaydetti.

Kente yeni gelen Suriyeli ailelerin öncelikle temel ihtiyaçlarını karşıladıklarını vurgulayan Yemelek, evleri olmayan ailelere de ev tahsis etiklerini sözlerine ekledi.

Arama hukuksuz

Öte yandan, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı avukatlarınca yapılan açıklamada, İHH Kilis ofisinde yapılan aramanın hukuksuz olduğu ifade edildi.

İHH avukatları Hüseyin Levent Külekçioğlu, Sema Külekçioğlu ve Mehmet Taşçı tarafından yapılan yazılı açıklamada, TMK 10. Madde ile görevli Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve TMK. 10. Madde ile görevli Van 2 No'lu Hakimliğinin yetki alanı Kilis’i kapsamadığı halde Kilis'te doğrudan arama yaptırıldığı iddia edildi.

TMK. 10. Madde ile görevli Van Cumhuriyet Başsavcılığının 2012/1361 No'lu dosyada süren bir soruşturma kapsamında İbrahim İ’nin bir El Kaide bağlantısı olduğu gerekçesiyle arama kararı verildiği hatırlatılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Arama kararı şüphelinin ev adresinde yapılmasına ilişkinken, ev adresi olarak Mernis, Polnet ve UYAP kayıtlarında yer alan adresi yerine Kilis İHH ofisinin adresi yazılmak suretiyle kayıtlara aykırı adreste arama yapılmıştır. Ancak, Kilis TMK 10. Madde yönünden Adana'ya bağlı olup bu karar alınırken veya uygulanması sırasında hiçbir şekilde yetkili TMK 10. Madde ile görevli Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ve Hakimlikleri bilgilendirilmediği gibi aracılıklarına da başvurulmamıştır.

Hatta bu karar ve uygulanması Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı ile nöbetçi cumhuriyet savcısından bile gizlenmiştir. Van Cumhuriyet Savcısı Yakup Nevruz tarafından doğrudan Kilis Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne emir verilerek Kilis Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yetkililerince bu arama kararıyla ilgili nöbetçi cumhuriyet savcısına bilgi verilmemiş ve Kilis Cumhuriyet Başsavcılığına herhangi bir talimat da yazılmamıştır."

(AA)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum