Dünya ve İslam Dergisi

Yazarın Tüm Yazıları >

Sunuş

Haziran 1992A+A-

Rahman ve Rahim Allah'ın Adıyla

11. sayımızın "Gündem" yazısı Orta Asya konusunu ele alıyor. Tartışılmaya başlandığı günden beri Türkiye'de birçok çevrenin iştahını kabartan, TC'ye hiç bir temeli olmayan misyonlar vehmettiren bu konuya ilişkin değerlendirmemizde, kamuoyunda oluşturulan sun'i beklenti havasına değinmeye çalıştık.

H. E. Ali, çevirisini sunduğumuz "Yeni Dünya Düzeni ve İslam Dünyası" başlıklı makalesinde, son gelişmelerle İslam dünyasının ve genelde Üçüncü Dünyanın Batı'ya bağımlılığının artmasına dikkat çekiyor.

H. Türkmen, vefatının üçüncü yıldönümünde rahmetle andığımız İmam Humeyni'nin fikri-siyasi gelişimini incelerken, R. Kaya da İmam Humeyni'nin hareketinin evrensel İslami harekete etkileri üzerinde duruyor.

Bu sayımızda Lübnan ve Hizbullah'a ilişkin üç makalenin çevirisi de yer alıyor. M. A. Fahş, Lübnan'daki yeni siyasi denklemde Şii cemaatin artan önemini irdeliyor. E. Ebu Halil'in makalesi, Lübnan Hizbullahı ile Leninist parti örgütlenmesi arasında ilişki bulunduğunu kanıtlamak için bir takım zorlama yorumları içermekle birlikte, sağladığı orjinal malumatlar için önemli bir makale. Hizbullah içerisinde şehadet operasyonları ve rehin alma eylemlerinin ele alınış biçimini konu alan M. Kramer'in makalesi de ihtiyatla değerlendirilmesi gereken bir çalışma.

Haziran ayı içinde, bir kongre dolayısıyla İstanbul'da bulunduğu sırada O. Roy ile Dünya ve İslam adına Cemil Aydın'ın gerçekleştirdiği röportaj; Afganistan ve Orta Asya'daki son gelişmeler hakkında aydınlatıcı bilgiler sunuyor.

Bu sayımızın "Tartışma" bölümünde M. H. Fadlullah'ın İslami hareket ve yöntem sorununu ele alan bir makalesinin çevirisi de yer alıyor.

Kürt Sorununun ağırlıklı olduğu 10. sayımızda yayınlamayı düşündüğümüz İ. Çan'ın "İsmail Beşikçi ve Kavram Kargaşası" başlıklı yazışım, geçen sayımızda yer kalmadığından dolayı yayınlayamamıştık. Söz konusu yazıyı, bu sayımızda yayınlıyoruz.

12. sayımızda birlikte olmak dileğiyle.

 

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR