1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Şubat 1997A+A-

'Kocatepe Eylemi' Davası

19 Nisan 1996 tarihinde İsrail'in Güney Lübnan'a saldırısını ve TC-İsrail askeri anlaşmasını protesto için Kocatepe Camii'nde gerçekleştirilen eylemi yönlendirme iddiasıyla gözaltına alınan Yusuf İzzettin Karakan, Ahmet Öztürk, Ayhan Öztürk, Ferit Gürbüz, Ömer Faruk Özkan hakkında Ankara DGM tarafından dava açılmıştı.

11 Aralık 1996 tarihinde görülen davada müslümanlar, yaptıkları savunmalarda eyleme katılmayı zaruri gördüklerini, ancak yöneticilik yapmadıklarını belirttiler. Dava sonunda sanıklara "uygunsuz mekanda yasadışı gösteri yapmak ve yönetmek" suçundan TCK 2911/28-1. maddesi uyarınca 15 ay hapis ve ayrıca para cezası verildi. Verilen karar temyize gönderildi.

Ayrıca Ferit Gürbüz ve Ömer Faruk Özkan hakkında, üniversitede yazılama yapmak suçundan ikinci bir dava daha açılmıştı. Bu davada da iki müslüman hakkında üçer ay hapis cezası verildi. Verilen hapis cezası paraya çevrildi.

Sivas Davası

25. 1. 97 günü Ankara 1 Nolu DGM'de duruşmada avukatlar Yargıtay bozma ilanını şiddetle eleştirmeye devam ettiler. Halkın haklı tepkisi neticesinde meydan gelen kalabalığı örgütlü olarak nitelendirilmesinin ideolojik ve siyasi olduğunu ifade ettiler. Müdahil tarafın bozma ilanına karşı diyecekleri için duruşma 21. 02. 97'ye bırakıldı.

Tekfir Davası

Yasadışı İslami Tekfir örgütü kurdukları iddiasıyla 11 sanık hakkında açılan davaya İstanbul 6 Nolu DGM'de başladı. 3 müslümanın tutuklu olarak yargılandığı davada müslümanların tamamı örgüt iddialarını reddederek ifadelerin işkence zoruyla tanzim edildiğini söylediler. Söz alan avukatlar emniyetin düzmece ve bir birinden iktibasla tanzim edilen ifadelere itibar edilemeyeceğini bahisle müvekkillerin tahliye edilmelerini talep ettiler. Daha sonra tutukluların tamamını tahliyesine karar verildi. Duruşma 30. 04. 97'ye bırakıldı.

İslami Hareket Ana Davası

5 Mart 97 Saat 14.00'de İstanbul 3 No'lu DGM'de devam edilecek.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR