1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Nisan 1996A+A-

İslami Hareket "Ana Dava"sı

29 Mart 1996 Cuma günü İstanbul 3 No'lu DGM'de yapılan duruşmaya, Bayrampaşa Cezaevi'nde bir adli mahkumun başgardiyanı öldürmesi dolayısıyla, tutuklu sanıklar Ekrem Baytap, M. Ali Şeker, M. Zeki Yıldırım, Kutbettin Gök ve başka bir olaydan tutuklu Av. Hüsnü Yazgan getirilmedi.

Tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 5.6.1996 saat 14.30'a bıraktı.

Düzce Hizbullah Davası

Ankara 2 No'lu DGM'de devam eden Düzce Hizbullah Davası'nda Savcı, esas hakkındaki mütafaasını verdi. Bu mütalaada Savcı; Hasan Aşar, Cengiz Çelik ve Güngör Gök için TCK'nın 146. maddesine dayanarak idam talebinde bulundu. Diğer sanıklar Yılmaz Demirtaş, Halil Kurt, Hayri Yıldırım, Cengiz Aksoy, Durmuş Dinç, Mehmet Dinç, Abdülnihat Taştan ve Yusuf Dayar hakkında TCK'nın 168/2 maddesine göre "yasadışı örgüte üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Arif Seçkin hakkında da "yasadışı örgüte yardım ve yataklık" suçundan 4,5 yıl hapis talep edildi.

Mehmet Pamak Yine Yargı Önünde

Mehmet Pamak 1994 yılında düzenlenen Şehitler Gecesi'nde yaptığı konuşmadan dolayı yine İstanbul 4 No'lu DGM'de yargı önüne çıkartıldı.

Bilindiği gibi bu konuşmadan dolayı M. Pamak beraat etmişti. Ancak Yargıtay, "gecedeki konuşma metninin bilirkişi marifetiyle incelenmesi gerektiği" düşüncesiyle beraat kararını bozmuştu.

27.3.1996 tarihli duruşmada Mehmet Pamak'ın talebine rağmen mahkeme, bozma ilâmına uydu ve konuşma metninin bulunduğu kasetin bilirkişi marifetiyle deşifre edilmesi için duruşmayı 26 Haziran saat 14.50'ye bıraktı.

Bursa Operasyonunda Tutuklanan Müslümanlar

Emniyetin İslami Hareket operasyonu sonucunda Bursa'da gözaltına aldığı ve daha sonra tutuklanan Yılmaz Yüksektepe, Halil İbrahim Çizmeci ve Yusuf Koç'un İstanbul 3 No'lu DGM'de yargılanmasına başlandı. Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar tahliyelerini istediler. Sadece Yusuf Koç'un tahliye edildiği davada duruşma 15 Mayıs 1996 tarihine bırakıldı.

Tahir Gül ve Arkadaşlarının Savunmalarına Devam Edildi

14 Şubatla yapılan duruşmada savunmaları yapılmayan bazı tutuksuz sanıkların savunmaları yapıldı. Tahir Gül ve Muhammed Şerbetçi'nin tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, yargılamayı 12 Nisan saat 14.00'a bıraktı. Önümüzdeki celselerde mahkemenin karar vermesi bekleniyor.

Diyarbakır DGM'de Yine Tahliye Yok

Mehmet Yaşasın ve arkadaşlarının yargılandığı davaya Diyarbakır DGM'de 18.3.1996 tarihinde devam edildi. Sanıkların Adıyaman Cezaevi'nden getirilmediği duruşmada mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma 22 Nisan 1996 saat 9.00'a bırakıldı.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR