1. YAZARLAR

  2. Yasemin Kahraman

  3. Kur'an Çalışmalarını Niye Azalttınız?

Kur'an Çalışmalarını Niye Azalttınız?

Haziran 2001A+A-

"Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi ve yardım eli üzerinize olsun.

Ben de yıllardır Haksöz Dergisi'nin samimi bir okuyucusu olarak, bu sayıda Ahmet Belge kardeşimizin Haksöz hakkında yaptığı bazı eleştirilere katılmadığımı belirtmek üzere şunları söylemek istiyorum: Ben şahsen Haksöz'ün kullandığı dilden rahatsız değilim, lakin sol jargonu kullandığı da bir gerçek. Tanıdığım solcu bir ateiste Haksöz'ü verdiğimde gülümseyerek bunu ifade etmişti. Ama bu bir eksiklik mi? Hayır katiyyen eksiklik değil, belki de zulmün altında ezilen halkın ortak dili olarak kabul edilebilir.

Hacı yağı kokanlara, takkelilere, mutaassıplara, kendilerinin çıkardıkları gazete ve dergilerin dışında hiç bir yayına itibar etmeyenlere ve zaten okumayan ancak kıssalarla ninnilerle yetinen bir kesime illada hitap etmek adına basitleşmenin bir anlamı olmasa gerek.

Okumak istemeyenlerin şikayetlerini, bana göre mazeretlerini ciddi bir tarzda sıralayan ve bu şikayetlerden muzdarip olduğu anlaşılan A.Belge kardeşimi temin ederim ki, bu sakiller istedikleri üslupta çıkan yazan bile okumayacaktır. Ben Almanya doğumlu ve İslam'la tanışmadan önce çok bozuk bir Türkçe'ye sahip olan birisi olarak Türkçemi geliştirip anlamada zorluk çekmezken,Türkiye doğumlu ve yeri geldiğinde kelimeleri ağızlarında dolandırarak konuşanların kendi ana dillerini anlamamaları beni hayli şaşırtıyor ve şu ayet aklıma geliyor: "İnsan kendi nefsine karşı muhakkak bir basirettir, mazeretlerini ortaya koysa bile."

Dolayısıyla bu kardeşimin yaptığı eleştiriye ben katılmıyorum, zira okuyup da anlamak istemeyenlerin mazeretlerinden başka bir şey değil bu. Asırlardır bize anlayacağımız dilde Kur'an'ı okutmayanlar, Kur'an okumayı merasime döndürenler de hep aynı şeyleri ileri sürmüşlerdir. "Anlamıyoruz." Anlamak için hiçbir emek sarf etmeyenlerin yüzünden biz de basit, sizin deyiminizle hafif yazılarla yetinmek istemiyoruz.

Ancak Haksöz yetkililerine bu vesileyle sormak istediğim bir şey olacak: Önceleri Kur'an çalışmalarına daha çok yer verirken son senelerde bunu neden azalttınız. Ben açıkçası bu Kur'an çalışmalarından daha çok yararlanıyorum. Güncel konulara Derginin hemen hemen tümünü ayırmanızı biraz hoş görmediğimi belirtmek isterim. Zaten kafamız haberlerle yorumlarla yeterince şişiyor. Benim dileğim bundan böyle Kur'an tefsirlerine daha sık yer vermeniz olacaktır, benim özlediğim Haksöz Dergisi de bu. Gelenekçi tefsir anlayışından uzak yapılan Kur'an çalışmalarınıza inşaallah daha fazla yer ayırırsınız.

Sizleri Allah'a emanet ediyor ve çalışmalarınızda Allah yar ve yardımcınız olsun diyorum."

Almanya

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR