1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Çorum, Konya ve Edirne'de Başörtüsü Direnişi

Çorum, Konya ve Edirne'de Başörtüsü Direnişi

Haziran 1998A+A-

Çorum'da Başörtüsü İçin Cuma Eylemi

Başörtüsü zulmüne karşı tepkiye Çorum'da katıldı. 29 Mayıs 1998 günü Cuma namazı çıkışında saat kulesi civarında toplanan 2 bin 500 kişinin katılımıyla gerçekleşen protesto eyleminde "İslami hareket engellenemez", "Zulme karşı omuz omuza", "Başörtüsü onurumuz koruyacağız", "Başörtüsüne uzanan eller kinisin", "Lailahe illallah", "Zulme karşı direneceğiz" şeklinde sloganlar atıldı.

Polisin uyarılarına ve tüm müdahalelere rağmen Çorum'da ilk defa İslami bir direniş meşalesinin yakılmış olması, Çorumlu müslümanlar açısından anlamlıydı. Halkın, gerçekleştirilen eyleme katılımı ve ilgisi takdire şayandı. İmam Hatip okullarındaki birçok öğrenci de okul yönetiminin ve polisin engellemesini kırarak eyleme katıldılar.

Polis, eylemin ilk anlarında oldukça sert davrandı. Fakat halkın kararlı ve dirençli tavrı karşısında geri adım atmak zorunda kaldı.

Eyleme destek vermek için gelen bazı siyasi parti müntesiplerinin, olayı istismar etmeye yönelik sloganlar atmasına izin verilmedi.

Disiplinli bir koordinasyonla gerçekleştirilen eylem, sistemin halkın İslami değerlerine karşı giriştiği zulmün deşifre edilmesine Çorumlu müslümanların sunduğu bir katkı olarak ve bir özgüven tazelemesi anlamında olumlu bir mesaja sahipti.

Konya'da Başörtüsü Direnişi

Konya İmam Hatip Lisesi'nde ikinci dönem başlayan başörtüsü yasağına gösterilen tepkiler devam ediyor. 22 Mayıs Cuma günü de Konyalı müslümanlar tarafından bu yasak protesto edildi. Milli Güvenlik dersinde öğrencilerin başörtülü oldukları için dersten çıkarılmak istenmesine karşı, Hacı Veysizade Camii başta olmak üzere, İHL, Atatürk Kız Lisesi önü, ANAP il binası ve valilik civarında veliler ve Konya halkı gösteri yaptılar.

"Başörtüye uzanan eller kırılsın", "Başımızı veririz, örtümüzü vermeyiz" şeklinde sloganlar atan müslümanlar, müftülük önüne kadar da yürüdüler. Hacı Veysizade Camii önüne gelen bayan velilerle Cuma namazından çıkan insanların birleşmesi sonucu sayısı artan topluluğu polis zor kullanarak dağıtmak istedi. Bu sırada polisin zulme karşı çıkan yaşlı insanları ve kadınları coplaması dikkat çekti. Gösteriler sonunda üçü bayan olmak üzere 33 müslüman gözaltına alındı.

Zulme Karşı Trakya Üniversitesi De Direniyor

Ülkenin birçok yerinde sergilenen yasakçı ve baskıcı tavır, Trakya Üniversitesi'nde de başörtülü öğrencilerin tespit edilmesi ile kendini gösterdi. Trakya Üniversitesi Senatosu 4 Nisan'da toplanarak kılık-kıyafet yönetmeliğinin 4. maddesindeki "yüzü açık" ifadesini "başı açık" şeklinde değiştirdi. Buna bağlı olarak öğrenciler, başörtülü olarak derslere giremeyecekleri hususunda, gerek idareye çağrılarak gerekse de kendi sınıflarında uyarıldılar. Başörtülü olarak derslere giren öğrencilere üst üste soruşturmalar açılmaya ve bunlar kısa sürede sonuçlandırılıp kınama cezaları verilmeye başlandı.

TÜ'nün bütün fakültelerinde hızla devam eden soruşturmaların asıl gayesinin başörtülü öğrencileri tamamen okuldan uzaklaştırmaya yönelik olduğu ortadadır. TÜ öğrencileri, daha önce gerçekleştirdikleri eylemle, bu baskıcı tavır karşısında kararlı bir şekilde direneceklerini ortaya koymuşlardı. Öğrenciler, eylemlerine devam edeceklerini vurguluyorlar.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR