1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Mustafa Kemal nezaket dolu sivil bir ruhun göstergesiymiş!
Mustafa Kemal nezaket dolu sivil bir ruhun göstergesiymiş!

Mustafa Kemal nezaket dolu sivil bir ruhun göstergesiymiş!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi için kaleme aldığı yazıda 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak bilinen günde Mustafa Kemal'in bilinmedik yönlerine değindi.

30 Ağustos 2022 Salı 10:59A+A-

HAKSÖZ HABER

Mustafa Kemal'in, "...herkesin akıl gücünü ve cesaret kaynaklarını, yarışırcasına müsabaka ile sarfına devam eylemesini talep ederim. Ordular; İlk Hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” sözlerini değerlendiren Kılıçdaroğlu, övgüde her zamanki gibi sınırları zorlayarak Mustafa Kemal'in otoriter bir asker olmadığını büyük bir sivil inisiyatif gösterdiğini şu sözlerle aktardı:

 "Özetle; bu beyannameye baktığımızda zaferle sonuçlanmış bir mücadelenin siyasi lideri ve askeri başkomutanı olduğu halde, ordudan “Ricada bulunan” bir Mustafa Kemal görürüz. Üstelik bu ricasını “Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları” hitabıyla devam ettirmiş; ordumuzun yetki sınırlarını belirlemiştir. Ve Mustafa Kemal, ordunun tek ferdine dahi emretmeyen, onlardan Akdeniz’e, yani İzmir’e ulaşmalarını talep eden başkomutan olarak görünmekten çekinmemiştir. Başkomutan Mustafa Kemal’in bu üslubu nezaket dolu sivil ruhunun göstergesidir."

Mustafa Kemal'in nezaketinin yenik Yunan kuvvetleri lideri Trikopis’e de gösterdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, 

...sigara tabakasını uzattı, kahve ısmarladı... Bundan sonra masanın etrafına oturdular. Mustafa Kemal Paşa, askerlik alanında oynadıkları oyunu münakaşa etmek için sabırsızlanıyordu... Mülakat bitince, Mustafa Kemal ayağa kalktı:

- Sizin için bir şey yapabilir miyim, diye sordu.

Trikopis:

- İstanbul’daki karımın vaziyetimden haberdar edilmesini isterim, diye cevap verdi.

O zaman Mustafa Kemal Paşa, Trikopis’in elini yine uzun müddetçe tutarak dedi ki:

- Harp bir talip oyunudur, General. Bazen en mahiri de yenilir, siz vazifenizi yaptınız. Mesuliyet talihten geliyor. Müteessir olmayınız.” 

Mustafa Kemal’in esir Trikopis’e davranışı da askeri geleneklerin bir örneği olduğu kadar, sivil kişiliğinin de bir tezahürüdür. diye yazdı.

Savaşın sonucunu bir talihe bağlayan Kemal Kılıçdaroğlu nezaketini övdüğü Mustafa Kemal'in askeri zekasını ve liderliğine dokundurduğunu fark edemedi. Mustafa Kemal'in oldukça talihli bir asker olduğunu söylemek elbette mümkün değildir ancak belli ki zaman zaman övgülerin ardında farklı noktalarda dışa çıkarılmaktadır. 

HABERE YORUM KAT

5 Yorum