1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Müslümanların noel adetlerine ayak uydurması normal değil!
Müslümanların noel adetlerine ayak uydurması normal değil!

Müslümanların noel adetlerine ayak uydurması normal değil!

Yılbaşı dolayısıyla birçok haram ve caiz olmayan duruma dahil olan Müslümanlara hatırlatmada bulunan Diyanet, noel amaçlı pasta yapmanın, alkol, piyango ve çam ağacı gibi unsurlardan Müslümanın uzak durması gerektiğini hatırlattı.

30 Aralık 2021 Perşembe 11:10A+A-

HAKSÖZ HABER

Diyanet'e bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, yeni yıl öncesi İslami yaşantının nasıl olması gerektiğini hatırlatarak Müslümanları uyardı. 

Diyanet TV’de yayımlanan “Diyanet’e Soralım” isimli programda, yılbaşı bağlantılı sorulara yanıt verildi.

Bu sorulara verilen yanıtlar sol seküler haber siteleri tarafından "Diyanet'ten yaşam alanlarına müdahale" adı altında haberleştirildi. 

Din İşleri Yüksek Kurulu'nda yer alan akademisyenler, Milli Piyango'nun kumar olduğu, farklı dinlere özenerek davranmanın doğru olmadığı, özenti şeklinde süslemeli yapılan noel pastası yapmanın caiz olmadığını, alkol tüketmenin ve satmanın haram olduğunu hatırlattı.  

Diyanet TV’de yayımlanan “Diyanet’e Soralım” isimli programda, yılbaşı bağlantılı sorulara yanıt verildi. Bu yanıtlar, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun sosyal medya hesabından da belli aralıklarla yayımlandı.

Noel Baba süslemeli pasta siparişi alan bir üreticinin “Çam ağaçlı, Noel Babalı pasta siparişleri geliyor. Yapsam mı yapmasam mı bilemedim. 12 tane siparişim var. İptal mi etsem?” sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Fatih Mehmet Aydın, “İslamın yasakladığı bir şeye alet, destek olmak caiz olmaz. Hıristiyanlar kendi bayramını kutlayabilir. Onlar nereden tedarik ederse etsin ama bir Müslüman onların Noel’lerine yardımcı olacak şekilde hareket etmemeli ve rızkını başka yerlerden aramalı. Yoksa pasta yapmakta bir sakınca olmaz ama bunu Noel için ve Noel’in figürleriyle yapıp satmak İslama yakışır, yaraşır bir şey değil” dedi. Aydın, Müslüman bir kişinin “İslami olmayan, İslam’i değerlere aykırı olan bir malı satmasının, hizmette bulunmasının caiz olmadığını” ifade etti. 

“Milli Piyango ya da bilet alarak çekilişe katılmanın haram ya da helal olup olmadığına” ilişkin soruya Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi İdris Bozkurt, “Helal olduğunu asla söyleyemeyiz. Kazancımızın helal olabilmesi için meşru ölçüde çalışmak, alın teri dökmek ve gerekli şeylere tevessül etmek gerekir. Bir tarafın kazandığı bir tarafın kaybettiği şeklinde çekilişler, piyango, loto, toto, ganyan, bahis oyunları, hepsi kumar kapsamında. Kumar da kesinlikle helal kazanç yöntemi değil. Piyango bileti, hele hele yılbaşı, miladi yılın başlangıcı vesilesiyle yapılan işlemler meşru kazanç yöntemi değil” diyerek cevapladı.

“Alkol ve diğer haram ürünlerin alım-satımı caiz mi?” sorusunu yanıtlayan Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Aydın, “İslam, içkiyi haram kılmıştır. Bu kesindir. Bundan dolayı içki alma, satmak, aracılığını yapmak kesinlikle haram.” cevabını verdi.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum