1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Mülteciler Dikenli Telleri Aşmaya Çalışıyor
Mülteciler Dikenli Telleri Aşmaya Çalışıyor

Mülteciler Dikenli Telleri Aşmaya Çalışıyor

Yunanistan-Makedonya sınırında bekletilen mülteciler, dikenli telleri aşarak Makedonya'ya geçmeye çalıştı.

29 Şubat 2016 Pazartesi 14:47A+A-

Günlerdir Yunanistan-Makedonya sınırında bekletilen yüzlerce mülteci, dikenli telleri yıkarak Makedonya topraklarına girmeye çalıştı.

Idomeni sınır kapısında telleri yıkan mültecilere Makedonya polisi göz yaşartıcı gazla müdahale etti ve göçmenleri ülkeye sokmadı.

Sınırın bir başka noktasındaysa büyük bir demir direkle tel kapıyı yıkan bazı mülteciler Makedonya'ya geçti. Arbede sırasında kaç mültecinin sınırı geçtiği bilinmiyor.

makedonya_polisi_multeci.jpg

“Sırbistan’a Gitmek İstiyoruz”

Dikenli telleri zorlayan mülteciler Makedonya güvenlik güçlerine “Açın sınırı! Sırbistan'a gitmek istiyoruz!” diye seslenerek amaçlarının Makedonya'da kalmak olmadığını, AB ülkelerine uzanan göç yolunda bir sonraki durak olan Sırbistan'a gitmek istediklerini söyledi.

Yunanistan-Makedonya sınırında bekletilen mültecilerin büyük kısmını Suriye ve Irak'taki savaşlardan kaçanlar oluşturuyor.

Makedonya bu ay mülteciler arasında hatırı sayılır bir başka grup oluşturan Afganistanlıları, Yunanistan sınırından geri çevirmeye başlamıştı.

“Mülteciler Zor Şartlar Altında Yaşıyor”

İki ülke arasındaki sınırda yaklaşık 6 bin 500 kişi bekleyişini sürdürüyor. Makedonya her gün sınırlı sayıda mültecinin geçişine izin veriyor.

Mültecilerin sınır kapılarını zorlamasından önce Makedonya 50 kişilik bir mülteci grubunu sabah saatlerinde ülkeye almış, ardından da sınırı kapatmıştı.

Haftalardır sınırda bekleyen mülteciler, kurdukları çadırlarda zor şartlar altında yaşıyor.

suriyeye_komsu_ulkeler_ve_avrupa.png

Yunanistan Başkan Ülkelerine Öfkeli

Makedonya dahil Balkan ülkeleri ile Avusturya, sınırlarına dikenli tel çekerek geçişleri kontrol altına almaya çalışıyor.

Yunanistan da bu yüzden Avusturya ile Balkanlardaki komşularına öfkeli.

Almanya ise Balkan ülkelerini mülteci geçişlerine izin vermeyerek Yunanistan'da yaşanan krizi ağırlaştırmakla eleştiriyor.

7 Mart'ta düzenlenecek olan AB liderler zirvesinde, Avrupa Komisyonu ile Türkiye'nin üzerinde anlaştığı mülteci krizi eylem planı görüşülecek.

BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT