1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. 'Mülteci Çocuklar Cinsel İstismara Maruz Kalıyor'
'Mülteci Çocuklar Cinsel İstismara Maruz Kalıyor'

'Mülteci Çocuklar Cinsel İstismara Maruz Kalıyor'

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Yunanistan'da kamplarda kalan binlerce çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını açıkladı.

26 Ağustos 2016 Cuma 15:15A+A-

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Yunanistan'daki sığınmacı çocuklara ilişkin, "Sahipsiz çocuklar istismarın birçok çeşidine maruz kalıyor, özellikle cinsel istismar. Bu tahammül edebileceğimiz bir şey değil, özellikle de Avrupa Birliği'nde" dedi.

Grandi, Yunanistan'a gerçekleştirdiği üç günlük ziyaretinin son gününde düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki sığınmacıların durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Aleksis Çipras dahil olmak üzere birçok yetkiliyle görüşen Grandi, mülteci kamplarını ziyaret ettiğini anlattı.

Grandi, bazı kamplardaki elverişsiz şartlara değinerek, "Kış geliyor ve binlerce sığınmacı halen standartların altında olan kamplarda kalıyor. Şartların iyileştirilmesi bu insanların maruz kaldığı riskleri asgariye indirmek için önemli" çağrısında bulundu.

Kamplarda güvenlik zaafiyetlerinin bulunduğunu aktaran Grandi, "Kocaları yanlarında olmayan çocuklu kadınlar, çünkü zaten kocaları Avrupa'ya ulaşmış, aile birleşimi için bekliyorlar. Sahipsiz çocuklar, yaşlı insanlar... Tüm bunlar risk altında. Özellikle, şiddetin ki genelde sığınmacıların kendi aralarında, çok yaşandığı yerlerde. Güvenliği arttırmanın gereğini başbakan ve hükümete söyledim" şeklinde konuştu.

Grandi, ülkede binlerce sahipsiz çocuk bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Sahipsiz çocuklar istismarın birçok çeşidine maruz kalıyor, özellikle cinsel istismar. Birçok kez cinsel istismar ve taciz yaşanıyor. Bu tahammül edebileceğimiz bir şey değil, özellikle de Avrupa Birliği'nde. Bu çocuklar için hayatta kalmak için çalışmak zorunda kalmadıkları daha çok güvenli alan yaratmamız gerekiyor."

AB ülkelerine de çağrıda bulunan Grandi, söz konusu ülkelerin yeniden yerleştirme programı için daha fazla katkıda bulunmaları ve taahhütlerine sadık kalmaları gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT