1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Muhalifler yenilginin faturasını yine halka çıkarıyor!
Muhalifler yenilginin faturasını yine halka çıkarıyor!

Muhalifler yenilginin faturasını yine halka çıkarıyor!

Muhalefet cephesinde değişen bir şey yok. Yine hezimet ve yine halk suçlu!

15 Mayıs 2023 Pazartesi 17:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de özellikle AK Parti hükümetleri ve Erdoğan iktidarı dönemlerinde yapılan her seçim sonrasında muhalif kesimler halkı suçlarlar. Seçim sonuçlarının netleşmesiyle beraber Aziz Nesin’in “Türk halkının yüzde 60’ı aptaldır!” şeklindeki vahim sözü muhaliflerin içgüdüsel ezberi olarak seçim analizlerinin başına konur. Geriye de herhangi bir analize gerek kalmaz zaten.

Zira bu üstenci bakış açısı ve halkı aşağılayan yaklaşım onların nezdinde yolunda gitmeyen şeylerin cevabıdır. Onlar her şeyi düzgün yapmışlardır. Karanlığın içine gömüldüğünü düşündükleri ülkeyi aydınlık bir geleceğe çıkarmanın reçetesi de kendilerindedir. O reçeteye dair kimsenin bir fikri yoktur ama “kurtaracak” olan, “bahar”ı getirecek olan, “her şeyi daha güzel kılacak” olan bu reçetedir. Bu reçeteye rağmen halkın teveccühüne mazhar olamazlarsa suçlu halktır. Halk aptaldır, koyundur, sürüdür.

Halkı hep tedip edilmesi gereken bir unsur olarak gören Kemalizm’in bir yansıması olan bu bakış açısı ile seçimlerle iktidar olmak elbette mümkün değildir. “Cumhuriyet” Türkiye’sinin uzunca bir süre tek parti faşizmiyle yönetilmesinin; ardından ülkenin askerî darbeler cumhuriyetine dönüştürülmesinin sebebi budur. Batı Aydınlanmacılığının self-oryantalist bir düzlemde topluma dayatılmak istenmesine karşı Türkiye halkı muhafazakâr ve dindar kodlarını olabildiğince korumuştur. Haliyle kendi değerlerine yabancılaşan parti ve liderlere karşı mesafelidir. Takiyye siyasetine kanmayacak kadar da feraset sahibidir.

Durum buyken kaybeden ve yenilgi hanelerine bir hezimet daha ekleyen muhalif kesimler özeleştiri ve muhasebeden kaçınmayı yeğlerlerken, kendilerini “aydın” zanneden sanatçı ve yazar tayfası halkı suçlayabilmekte ve bu narsist-kibirli yaklaşımların ardından yürüyen kitle Aziz Nesin’in muhafazakâr/dindar oy oranına tekabül eden yüzde 60’ın aptal olduğuna ilişkin zırvasını dilinden düşürmemektedir. Kendinde hiçbir hata görmeyip her zaman halkı aşağılayan bu üstenci bakış açısı etrafında örgütlenen kesimler böylelikle bir sonraki yenilgilerini tadana kadar oyalanacakları teselliyi de Aziz Nesin’in o zırvasında bulmaktadırlar.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum