1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Muarızımız da olsa kimseye haksızlık yapmamalıyız!
Muarızımız da olsa kimseye haksızlık yapmamalıyız!

Muarızımız da olsa kimseye haksızlık yapmamalıyız!

Gazeteci-yazar Can Ataklı, kendi Youtube kanalı için “Erdoğan seçimle gitmez” konulu bir video hazırladı. Kendisine darbe istiyorsun denilerek çok büyük tepkiler gösterildi. Peki gerçekten darbe olması gerektiğini mi söyledi?

05 Ocak 2021 Salı 10:55A+A-

Karar'daki köşesinde Hakan Albayrak, Can Ataklı'nın kendi Youtube kanalı için hazırladığı 'Erdoğan seçimle gitmez' başlıklı videosunda darbeyi arzuluyor muydu sorusunun yanıtını adilane bir tutumla sorguluyor. 

 

Gazeteci-yazar Can Ataklı, kendi Youtube kanalı için “Erdoğan seçimle gitmez” konulu bir video hazırladı. 

14 dakikalık videonun bir bölümü bazı cümleler kesilerek sunulunca ortaya şöyle bir şey çıktı: 

“Valla, bir: Darbe ihtimalini en az görenlerdenim…Darbe, hem de bugünün koşullarında darbe yapabilecek kabiliyet yok…Yani teknik açıdan darbe yapmak bana göre çok zor…” 

Bu haliyle ‘Can Ataklı darbe yapılamamasına yanıyor’ dedirtebilen bir konuşma. 

Nitekim öyle dedirtiyor ve sosyal medya çalkalanıyor. 

Kalbini bilmem, belki gerçekten yanıyordur darbe yapılamamasına; fakat orijinal videoyu izleyen biri olarak Can Ataklı’nın hakkını teslim etmem gerekir: 

Sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan yaklaşık bir dakikalık videoda kesilmiş olan cümlelerinde Ataklı, darbeden medet umanlara katılmadığını ifade ediyor, hatta darbeye kategorik olarak karşı çıkıyor. 

***

Orijinal videoda ilgili bölümün başında diyor ki: 

“Tayyip Erdoğan seçimle gider mi? Bana göre hayır. Tayyip Erdoğan’ın artık seçimle bu ülkenin başından gitmesi bana pek mümkün görünmüyor. Tabii ‘Seçimle gitmez’ cümlesini sarf ettiğiniz an, akla hep başka şeyler geliyor. Yani ‘Ne demek seçimle gitmez? O zaman darbe mi olacak?’…” 

Bunun ardından “Valla, bir: Darbe ihtimalini en az görenlerdenim, biliyorsunuz” dedikten sonra, sözlerine şöyle devam ediyor Ataklı:  

“…ve çok uzun zamandan beri de, yani meslekteki söylüyorum, hatta ilk günümden bu yana, ki ben mesleğe başladıktan hemen dört yıl sonra 12 Eylül darbesi olmuştu, o darbeden bu yana zaten askerî darbelerin, bu tür totaliter faşist uygulamaların asla bu ülkeye yarar getirmeyeceğini söylemiş biriyim…” 

Bunu belirttikten sonra, askerî darbenin maddi şartlarının da zaten ortadan kalktığını ifade ediyor ve -hâlâ darbeden medet umanları hayal kırıklığına uğratabilecek olması bakımından- iyi de ediyor. 

Sonrası, ‘Erdoğan ancak AKP yandaşlarının da ekmeğe muhtaç olacağı derecede büyük bir ekonomik yıkım neticesinde doğacak ve AKP’yi yüzde 5’lere düşürecek bir toplumsal öfkeyle veya çok korkunç doğal afetlerle veya Türkiye’nin dışarıda uğrayacağı ve ağır zayiat vereceği bir askerî başarısızlıkla iktidarı kaybedebilir’ diye özetleyebileceğimiz sözler. 

Hakkaniyet namına, Ataklı’nın o askerî başarısızlık bahsini nasıl bağladığını da aktarayım: 

“Ki bunu hayal bile etmek istemiyorum. Çünkü bunun travması sadece bugün AKP’ye oy veren ya da işte AKP’den kurtulmaya çalışan değil hepimizin ortak kaygısıdır, ortak geleceği ve dramıdır.” 

*** 

Can Ataklı, fikrini zikrini benim de hiç beğenmediğim, siyasi duruşunu benim de çok yanlış bulduğum, yazılarını ve konuşmalarını benim de genellikle yadırgadığım bir gazeteci-yazar. 

14 dakikalık o videodaki bol felaketli zihin jimnastiği de bence yadırgatıcı. 

Ama darbecilik çıkmaz o videodan. 

Muarızımız bile olsa herkese adil davranmamız gerektiğine inanıyorum vesselam. 

HABERE YORUM KAT

7 Yorum