1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Mısır'daki idam kararları Ankara'da telin edildi
Mısır'daki idam kararları Ankara'da telin edildi

Mısır'daki idam kararları Ankara'da telin edildi

Mısır'da darbe karşıtı 12 kişi hakkında verilen idam kararı, Ankara'da Özgür-Der ve İHH tarafından protesto edildi.

19 Haziran 2021 Cumartesi 17:59A+A-

HAKSÖZ HABER

İHH İnsani Yardım Vakfı Ankara ve Özgür-Der Ankara şubeleri tarafından, Mısır'da darbe karşıtı 12 kişi hakkında idam kararı verilmesi protesto edildi.

Ulus Meydanı'nda bir araya gelen grup üyeleri, "Sisi Cuntasının İdam Kararlarına Lanet, İhvan'a Bin Selam Olsun" ve Kur'an-ı Kerim'deki Hucurat Suresi'nde yer alan "Müslümanlar Ancak Kardeştirler" ayetinin yazılı olduğu pankartları açtı.

Grup adına açıklama yapan Özgür-Der Ankara Şube Başkanı Yasemin Öğüt, Rabiat'ul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtı protestoları nedeniyle 12 kişi hakkında verilen idam cezalarının onandığını belirterek, intikama veya toplumsal muhalefeti sindirmeye dönük bu siyasi idam kararlarının adaletle herhangi bir ilgisinin bulunmadığını kaydetti.

Mısırlı kardeşlerinin yanında ve zalimlerin karşısında olduklarını dile getiren Öğüt, "Suriye, Libya ve Karabağ'da hakkı ve adaleti bilfiil sağlama teşebbüsünde bulunan Türkiye yönetiminin, insan hakları ihlali oluşturan bu idam kararları karşısında da tavrını göstermesini beklemekteyiz." ifadelerini kullandı.

Özgür-Der Ankara ve İHH Ankara mensupları Cuntacı sisi yargısının İhvan-ı Müslimin üyelerine verdiği idam cezasını saat 13.00’de Ulus meydanında bir araya geldi.

Basın açıklamasını Özgür-Der Ankara şubesinden Yasemin Öğüt okudu. İHH Ankara sorumlusu Mustafa Sinan ve Mısırlı darbe mağduru ve aktivist  Ashraf Elmesılhy de açıkalamalarda bulundu. Eylemde “ Ankara’dan Mısıra Direnişe Bin Selam" ve "Müslümanlar kardeştir, darbeciler kalleştir" sloganları atıldı.

 

İHH Ankara Ve Özgür-Der Ankara ortak basın açıklamasının tam metni: 

Mısır’daki Hukuksuz İdam Kararlarına Karşı Çıkalım!..

Haksız ve hukuksuz idam kararları bu hafta başında Mısır Yargıtay’ı tarafından onaylanmış bulunan 12 kardeşimizin yanında saf tuttuğumuzu beyan etmek, kendileri en ağır şekilde cezalandırılması gerekirken adalet ve özgürlük isteyen mazlumları cezalandırmaya kalkan zalimleri telin etmek için toplanmış bulunmaktayız.

Mısır’da seçimle iş başına gelen meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 3 Temmuz 2013 günü Sisi cuntasının alçakça darbesiyle devrilmiş, yönetimi cunta ele geçirmişti. Bu zulme karşı çıkan yüzbinlerce insan Rabia ve Nahda meydanlarını doldurmuş, hiçbir şiddet eylemine başvurmadan bütün dünyanın şahit olduğu şekliyle itirazlarını dile getirmişlerdi. Aynı şekilde bütün dünyanın gözleri önünde 14 Ağustos 2013’te modern Mısır tarihinin en kanlı müdahalesi gerçekleştirilmiş, bir günde bini aşkın daha sonraki günlerde binlerce sivil insan katledilmiş, bunların bir kısmı Esma Biltaci gibi doğrudan nişan alınarak şehid edilmişti. Kalanlarınsa on binlercesi tutuklanmış, zaten kendisi meşru olmayan cuntaya bağlı, gayri meşru mahkemelerde yargılanmışlar, önde gelen isimlerin ise tamamına yakını idama mahkûm edilmişti.

Rabia Meydanı protestosu nedeniyle tutuklu bulunan 12 kişinin daha haklarındaki idam kararları Mısır Yargıtay’ınca 14 Haziran 2021 tarihinde onaylandı. Aralarında şehit Esma’nın babası Hürriyet ve Adalet Partisi genel Sekreteri Muhammed Biltaci, eski Gençlik ve Spor Bakanı Usame Yasin, Prof. Dr. Abdülrahman Elbar ve Saffet Hicazi gibi isimlerin yer aldığı 12 kardeşimiz, yıllarca ellerinden alınan özgürlüklerinin yanında şimdi de canlarından olmanın kıyısındalar.

İntikama veya toplumsal muhalefeti sindirmeye dönük olan bu siyasi idam kararlarının adalet ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Hiçbir meşruiyeti olmayan zalim Sisi cuntası ve mahkemeleri, açıktır ki emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin gizli ve açık onayları ile bu oyunu devam ettirebilmektedirler. Bizler ise adil şahitlik görevimizi yerine getirmek, kardeşlerimizin yanında, zalimlerin karşısında yer aldığımızı ifade etmek istiyoruz. 

Ve istiyoruz ki Suriye’de, Libya’da, Azerbaycan’da, Irak’ta zalimlere karşı hak ve adaletten yana tavır alan mevcut Türkiye iktidarı, Mısır yargısının aldığı bu haksız kararlara ve zulme karşı, bu ülke ile siyasi-ekonomik ilişkileri düzeltmek hesabıyla sessiz kalmasın. Suriye’de, Libya’da, Karabağ’da hakkı ve adaleti bilfiil sağlama teşebbüsünde bulunan Türkiye Yönetiminin insan hakları ihlali oluşturan bu idam kararları karşısında da tavrını göstermesini beklemekteyiz. Yine biz aynı zamanda bunca zulme rağmen direnen, izzetli ve onurlu kardeşlerimize de şahit oluyoruz; onların yanında dururken, onların duruşlarından öğrenecek çok şeyimiz olduğunu da görüyoruz. 

Rabbimiz izzetle, şerefle direnen kardeşlerimizi hem bu dünyada hem ahirette mükâfatlandırsın.

Onlara bu zulümleri reva gören darbeci Sisi cuntası başta olmak üzere, iç ve dış tüm işbirlikçilerini kahreylesin.

Rabbimiz Suriye’den Doğu Türkistan’a, Filistin’den Mısır’a tüm mazlum ve mağdur kardeşlerimize sabır ve zafer versin.
Bizleri dilsiz şeytanlar olmaktan koruyup, Hakkın, haklının yanında saf tutanlardan ve adil şahitlerden eylesin inşaallah.

         İHH Ankara                 ÖZGÜRDER Ankara

 

 

20210619131906-img-2851.jpg

20210619133842-img-2877.jpg

20210619131800-img-2841.jpg

20210619-2-48833733-66238670.jpg

20210619-2-48833733-66238669.jpg

HABERE YORUM KAT

2 Yorum