1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır Hapishanelerinde Açlık Grevi Başladı
Mısır Hapishanelerinde Açlık Grevi Başladı

Mısır Hapishanelerinde Açlık Grevi Başladı

Mısır’da binlerce darbe karşıtı tutuklu hapishane koşullarının kötülüğünü ve mahkemelerin verdiği toplu idam kararlarını protesto etmek için açlık grevine başladı. Cezaevi yetkilileri mahkumları döverek vazgeçirmeye çalışıyor.

01 Mayıs 2014 Perşembe 11:16A+A-

‘Hapishane İntifadası’ adını verdikleri eylem kapsamında açlık grevi başlatan tutuklular, ziyaretçilerle görüşmeyecek ve mahkemelere çıkmayacak. Mahkumlar koğuşlarında darbe karşıtı sloganlar atıyor.

Darbe karşıtı mahkumlar yaklaşık 42 hapishane ve tutukevinde darbenin cürümleri olarak tanımladıkları uygulamalara karşı mücadele etme kararı verdiklerini açıklamışlardı.

Mısır’da darbe karşıtı olan 23 bin tutuklu insanlık dışı koşullarda altında yaşıyor. 

Tura Cezaevi'ndeki tutuklu yakınları da eyleme destek için açlık grevi başlattı. 

Mahkumlar yayınladıkları bildiride, 21’den fazla mahkumun hapishanelerde vahşi işkenceler sonucu hayatını kaybettiğini, eylemi onur ve özgürlük için başlattıklarını dile getirdi.

Ağustos ayında kendilerini taşıyan aracın içerisine gaz bombası atılması sonucu 38 mahkum ölmüştü.

Vazgeçirmek için dövüyorlar

Mısır’ın bazı hapishanelerindeki güvenlik görevlilerinin, çarşamba günü eylem başlatan mahkumlara karşı şiddet kullanması sonucu 12 kişi yaralandı.

‘Dahaya’ İnsan Hakları Merkezi, ‘Şihab’ İnsan Hakları Merkezi ve Arap - Afrika Merkezi hapishanelerde eylem başlatan tutuklulara karşı şiddet uygulandığını bildiren raporlar yayınladı. İnsan hakları kuruluşları koğuşlarda suların kesilmesi, mahkumlara elektrik verilmesi, küçük düşürücü hareketler, yemek ve elbiselere el koyma gibi işkence biçimleri uygulandığını bildirdi.

Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek Ulusal Koalisyonu, Mısır hapishanelerindeki mahkumların profilini yayınladı. Koalisyonun verdiği rakamlara göre Mısır hapishanelerindeki darbe karşıtlarının mesleki dağılımı şöyle: 1232’den fazla doktor, 2574 mühendis, 124 üniversite öğretim görevlisi, 5342 Ezher öğrencisi, 3879 öğrenci, 704 kadın, 689 çocuk ve binlerce değişik meslek erbabı.

Cumhurbaşkanı adayı Abdulfettah Sisi’nin liderliğinde yapılan 3 Temmuz 2013 darbesinin ardından 1400’den fazla darbe karşıtı öldürülmüştü. Gösterilerde 20 binden fazla darbe karşıtı da gözaltına alınmıştı.

Al Jazeera

İlgili Haber İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT