1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da 'Hapishane İntifadası'
Mısır'da 'Hapishane İntifadası'

Mısır'da 'Hapishane İntifadası'

Mısır’da tutuklular, hapishanelerdeki kötü koşulları ve toplu idamları protesto etmek amacıyla 30 Nisan Çarşamba sabahı ‘Hapishane İntifadası’ adıyla eylem başlattı.

30 Nisan 2014 Çarşamba 16:42A+A-

Eylem kapsamında tutuklular açlık grevi başlatacak, ziyaretçilerle görüşmeyecek ve mahkemelere çıkmayacak. Darbe karşıtı mahkumlar koğuşlarında sloganlar atacak.

Darbe karşıtı mahkumlar, yaklaşık 90 hapishane ve tutukevinde darbenin cürümleri olarak tanımladıkları uygulamalara karşı mücadele etme kararı verdiklerini açıkladı. Tutuklular 23 bin tutuklunun insanlık dışı koşullarda tutulduğunu belirtti.

Mahkumlar yayınladıkları bildiriyle eylemlerine destek verilmesi çağrısı da yaptı.

Birçok insan hakları kuruluşu 29 Nisan Salı günü açıklama yayınlayarak darbe karşıtı mahkumların 30 Nisan’da başlayacak eylemine destek vermişti.

Tura Cezaevi'ndeki tutuklu yakınları da eyleme destek için açlık grevi başlatma kararı aldıklarını açıkladı.

İnsan hakları kuruluşları, Mısır yönetiminin gelişigüzel tutuklamalar ve programlı bir şekilde işkenceler yaptığını dile getirerek yargı sisteminin binlerce darbe karşıtı hakkında zalimce kararlar verdiğini vurguladı.

Uluslararası ve yerel birçok insan hakları kuruluşu, Mısır’da darbe karşıtlarına karşı uygulanan baskıları kınayan açıklamalar yapmıştı.

Kuruluşlara göre Mısır’da birçok kişi herhangi bir suçlama yöneltilmeden gözaltında tutuluyor.

İskenderiye’de darbe karşıtları mahkemelerin verdiği ağır kararları protesto etmek için gece gösterileri düzenledi. Kentin değişik bölgelerinde gösteriler yapıldı.

Cumhurbaşkanı adayı Abdulfettah Sisi’nin liderliğinde yapılan 3 Temmuz 2013 darbesinin ardından 1400’den fazla darbe karşıtı öldürülmüştü. Gösterilerde 15 binden fazla darbe karşıtı da gözaltına alınmıştı.

(Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT