1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Milliyetçiliğin kutsal arayışı: Yanmayan bayrak efsanesi
Milliyetçiliğin kutsal arayışı: Yanmayan bayrak efsanesi

Milliyetçiliğin kutsal arayışı: Yanmayan bayrak efsanesi

Geçtiğimiz gün ajanslara düşen haber şaşırtıcı bir duruma işaret ediyor!

10 Aralık 2021 Cuma 18:11A+A-

HAKSÖZ HABER

İdeolojiler yeryüzünde cennet arayan insanın ortaya attığı batıl fikirler manzumesidir. Yeryüzünde cennet kurmak isteyenlerin ise dünya dışı ya da ötesi bir söyleme ihtiyacı vardır. Dikkat edilirse buna her bir ideolojik yönelim başvuruyor. Sosyalizm, faşizm, liberalizm fark etmez…

İnsan aşkın olana duyduğu açlığı gidermek için bir yandan ondan kaçarken bir yandan ise kendi uydurma kutsallarını inşa ediyor. Modernleşmeyle birlikte bu uydurma kutsalların başını devlet, vatan ve bayrak oluşturdu.

Az evvel zikredilen üç ideolojik yönelim de en temelde siyasi tarihin içinde devletin yani gücün nasıl yönetileceği, yönlendirileceği üzerine söz söylemektedir. Devleti merkezine de alsa, aşmaya da çalışsa devletten bağımsız bir şekilde bunları düşünmek mümkün değildir.

Kilisenin hakimiyeti son bulup devletin tahakkümü başladığında kilisenin kutsallarının yerine yenileri inşa edildi. Tüm bu hususların basit bir güncel politik tartışmasından daha fazlası olduğunu -başka bir yere çekilme riskinden dolayı- belirtme ihtiyacı hissediyoruz.

Hulasası artık herkes devlet için yaşayıp onun için söz söylüyor. Muhalefet “hudut namustur” derken devletin çizdiği karasal sınırlara aşkın bir anlam yüklemiş oluyor. İktidar partisi MHP ile ittifaktan bu yana her fırsatta milliyetçi-devletçi argümanlara sahip çıkarken aynı suni aşkınlık algısından istifade etmek istiyor.

Bu durum toplumu baştan sonra derinden etkiliyor. Zaten ulus devlet mantığı üzerine yerleştirilen toplum düşüncesi milliyetçi hezeyanlara oldukça teşne. Netice olarak ise tek bir damla bardağın taşmasına sebep oluyor.

Milliyetçi kutsalların en komik örneklerini ise belirli aralıklarla medyaya düşen yanmayan bayrak haberleri oluşturuyor. Yapılacak basit bir aramada Türkiye’nin çeşitli illerinden farklı zamanlarda gelen olaylara rastlıyorsunuz. Son örnek ise Bursa’da yaşandı.

Bursa'da bir apartmanda meydana gelen yangında pencereye asılı Türk Bayrağı'nın zarar görmemesinden çeşitli hikmetler devşirilmeye çalışıldı. Konuyu haberleştiren İHA bayrağa bir şey olmamasının altını özellikle çiziyor.

Yanmayan bayrak efsanesi, milliyetçiliğin kendisine kutsal bir alan oluşturmak adına akıl ve mantık dışı gerekçelerden nasıl faydalanmaya çalıştığını gözler önüne seriyor. Bin tane sebepten dolayı yanmaması mümkün olan bir bayrak üzerinden “kutsiyet” atfedici haberlerle beyni iğdiş edilen insanlar ise hakikatle olan bağlarını her geçen gün daha fazla kaybediyorlar!

HABERE YORUM KAT

5 Yorum