1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. “Medyadan Birçok Kişi 28 Şubat Darbesinin İşbirlikçisidir”
“Medyadan Birçok Kişi 28 Şubat Darbesinin İşbirlikçisidir”

“Medyadan Birçok Kişi 28 Şubat Darbesinin İşbirlikçisidir”

​​​​​​​28 Şubat Davası’nın gerekçeli kararında darbenin medya ayağına önemli vurgu yapıldı. Kararda Ertuğrul Özkök, Derya Sazak, Ergun Babahan gibi çok sayıda gazetecinin darbecilerle işbirliğine dikkat çekildi.

05 Temmuz 2018 Perşembe 07:25A+A-

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat darbe sanıklarına ilişkin kararın gerekçesinde, önemli değerlendirmelere yer verdi. Gerekçede yer alan değerlendirmede 28 Şubat darbesi faillerinden sadece Batı Çalışma Grubu (BÇG) faaliyetlerinin değil, siyasetten medyaya kadar tüm darbe bileşenlerinin de “şerik” olarak yargılanması gerektiğine dikkat çekildi. Ankara 5.Ağır Ceza Mahkemesi, 103 sanıklı 28 Şubat davası kararının gerekçesini açıkladı. Gerekçede, asker kişilerin oluşturduğu BÇG dışındaki darbe şeriklerinin (ortakları) de soruşturmaya konu olmasının önemine vurgu yapıldı. Gerekçede medya kuruluşları, bazı siyasetçiler, beşli çete de denilen sivil toplum kuruluşlarının aktif olduğu vurgulandı. Gerekçede yer alan değerlendirmede özetle şu tespitler yapıldı:

O İSİMLER ‘ŞERİK’

“Meslek ilkelerini askıya alarak 28 Şubat darbesinin gerçekleştirilmesine sınırsız lojistik destek veren, çok sayıda -görüntülü - sesli - yazılı- medya kuruluşu ve medya mensubu, Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının taleplerine ve talimatlarına uygun haberler ürettiler. Gerçek olmayan haberler yayınladılar, gerçek olan haberleri gizlediler, sanal irtica haberleriyle gündem oluşturmaya çalıştılar.” “28 Şubat darbesinin gerçekleşmesinde, Hürriyet gazetesi yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök, Sabah gazetesi yayın yönetmeni Ergun Babahan, yazı işleri müdürü Erdal Şafak, Milliyet gazetesi yayın yönetmeni Halil Derya Sazak başta olmak üzere, çok sayıda gazeteci, Radyo ve TV, program yapımcıları çok önemli bir rol oynadı. Eğer medya desteği olmasaydı, 28 Şubat darbesi gerçekleşmezdi. Bu darbe sürecinde, komutanların talimatıyla manşetler atanlar, haberler yapanlar, anayasayı ilga ve hükümeti düşürme suçlarının şerikleridir.”

SİVİL MASKELİ CUNTA

Gerekçede yer verilen değerlendirmede, “28 Şubat darbesini gerçekleştirenler, ileride muhtemel bir darbe soruşturmasına istinaden, ‘askeri bir müdahale olmadığı’ algısını oluşturabilmek amacıyla, sözde sivil toplum örgütlerinden de yararlanmıştır” denildi. Bunların başında ise “sivil inisiyatif”, “beşli oluşum”, “beşi bir yerde”, “beş kafadarlar”, “yıkım ekibi” ve “bizim çete” olarak da adlandırılan bu grubun oluşturduğu belirtildi. Bu grubun ise TOBB Başkanı Fuat Miras, TESK Başkanı Derviş Günday, TÜRK-İŞ Başkanı Bayram Meral, DİSK Başkanı Rıdvan Budak ve TİSKBaşkanı Refik Baydur’dan oluştuğu ifade edildi. Şöyle denildi:

İSİMLER ‘ŞERİK’

28 Şubat darbesinin faillerinden sadece BÇG faaliyetleriyle sınırlı bir davayla, bu suça iştirak edenlerin durumunun net olarak anlaşılamayacağı belirtilen gerekçedeki değerlendirmede, “Aynı banka soygununa katılan ondan fazla sanığın aynı davada yargılanması adil yargılamanın gereği ise, aynı darbe suçuna katıldığı iddia edilen faillerin de (aynı davada olmasa bile) “AYNI ANDA” yargılanmaları gerekir. Bu nedenle, halen devam etmekte olan soruşturmanın bir an önce tamamlanarak, bu darbenin diğer bileşenlerine de, kamu davası veya kamu davalarının açılması” istendi.

‘BEŞ’Lİ ÇETE DARBENİN EN ÖNEMLİ DESTEKÇİSİ

“TSK ile bürokrasi ve (o dönemde) ‘beşli çete’ olarak adlandırılan bu beş kuruluş başta olmak üzere -sözde- sivil toplum kuruluşları arasındaki ittifak, seçilmişlerin, baskı altında tutulması ve nihayetinde iş yapamaz konuma getirilmesinde başarılı olmuştur.”

Gerekçeli kararda, BÇG’nin anayasal ve yasal olmayan bir görev ve yetki kullanarak Refahyol hükümetini hedef aldığı, bakanlıklar, belediyeler ve mülki amirlerle ilgili yasa dışı tespit ve fişlemeler yaptığı, hazırlanan eylem planları ve yürütülen bütün çalışmaların seçimle iş başına gelmiş meşru hükümetin devrilmesine yönelik olduğu tespitine yer verildi.

15 TEMMUZ 28 ŞUBAT KARŞILAŞTIRMASI

28 Şubat darbe davası gerekçesinde yer alan değerlendirmede, 15 Temmuz darbe girişimiyle dikkat çeken karşılaştırma da yapıldı. Gerekçede yer verilen karşılaştırma şöyle:

-15 Temmuz darbe teşebbüsü ve 28 Şubat darbesinde, ORDU öncü rolü üstlenmiştir.15 Temmuz darbe teşebbüsünde çok sayıda general ve amiralin darbeye iştirak ettiği ortaya çıkmıştır.

-15 Temmuz darbe teşebbüsü ve 28 Şubat darbesinde, YARGI, önemli bir rol üstlenmiştir.15 Temmuz darbe teşebbüsünde çok sayıda hakim ve savcının terör örgütü adına faaliyet gösterdiği ortaya çıkmıştır.

-15 Temmuz darbe teşebbüsü ve 28 Şubat darbesinde, MEDYA, önemli bir rol üstlenmiştir. 15 Temmuz darbe teşebbüsünde birçok medya mensubunun, medyayı örgütün amaçları doğrultusunda kullandığı, örgüt adına operasyonlara katıldığı ortaya çıkmıştır.

-15 Temmuz darbe teşebbüsü ve 28 Şubat darbesinde, Özel Öğretim Kurumları ve ÜNİVERSİTELER, önemli bir rol üstlenmiştir.

-15 Temmuz darbe teşebbüsü ve 28 Şubat darbesinde, İŞADAMLARI, önemli bir rol üstlenmiştir.FETÖ’ye destek verdiği tespit edilen işadamlarına dava açılmıştır.

-15 Temmuz darbe teşebbüsü ve 28 Şubat darbesinde, SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI, önemli bir rol üstlenmiştir.

-15 Temmuz darbe teşebbüsü ve 28 Şubat darbesinde, SİYASİLER, önemli bir rol üstlenmiştir. Bazı siyasilerin FETÖ desteği hala devam etmektedir.

-15 Temmuz darbe teşebbüsüne iştirak eden, veya bu terör örgütü mensupları, Asker, Emniyet, İstihbarat, Yargı mensupları, Üniversiteler, öğretim görevlileri, STK’lar, özel eğitim kurumları (Kolejler), İşadamları, vs. yargılanıyorsa, 28 Şubat darbesinin bileşenleri de yargılanmalıdır.

Kaynak: STAR

Etiketler :

HABERE YORUM KAT