1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. MEB okul kitaplarından ırkçı "andımız" metnini neden çıkartmıyor?
MEB okul kitaplarından ırkçı "andımız" metnini neden çıkartmıyor?

MEB okul kitaplarından ırkçı "andımız" metnini neden çıkartmıyor?

“Andımız” olarak ifade edilen öğrenci andı ders kitaplarında varlığını koruyor!

18 Ekim 2021 Pazartesi 14:28A+A-

HAKSÖZ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "ırkçı bir metin" olarak nitelediği 2013 yılında yürürlükten ve uygulamadan kaldırılan “andımız” metni, yönetmeliklerde değişiklik yapıldığı halde ders kitaplarında dokunulmazlığını koruyor.

2013 yılında yapılan değişiklikle, İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde andın okunmasını düzenleyen 12. madde kaldırılmış ancak Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmadığı için ilkokul 1,2 ve 3. sınıf ders kitaplarındaki andımız metni kaldırılamamıştı.

Bu süreçten sonra 2015 yılında yönetmelikte değişiklikler yapılmasına rağmen, “andımızı” ihtiva eden madde olduğu gibi kaldı. MEB’in İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde geçtiğimiz Perşembe günü (14.10.2021) daha kapsamlı bir değişiklik yapılmasına rağmen ilkokul 1, 2 ve 3. sınıf ders kitaplarının ilk sayfalarında bulunması zorunlu olan bölümler değişmedi ve haliyle ırkçı “andımız” metni kitaplardaki yerini korumuş oldu.

Yapılan değişiklikler ile ders kitaplarında aranan nitelikleri “tarihî, kültürel, millî ve manevi değerleri kapsayıcı şekilde” olacağını belirten MEB’in andımızın bu maddelerden hangisi ile örtüştüğünü de açıklaması gerekiyor. Hiçbir hukuki engelin olmamasına rağmen gerekli düzenlemeler yapılmaması sebebiyle yürürlükte bir karşılığı olmayan “andımız” denen ırkçı metnin ilkokul 1,2,3. sınıf ders kitaplarında yer alması izahı mümkün olmayan bir hata olarak önümüzde duruyor.

Çocukların okulla ilk irtibatlarını oluşturan yaşlarda sadece ders kitaplarında bile olsa baştan aşağı şirk kültürünün ürünü olan bir metne maruz kalması kabul edilemez! Irkçı “andımız” metninin amentü misali her sabah okullarda çocuklara okutulması anlamsızlığın kurtulmak çok önemli bir kazanımdı. Yetkililerin gerekli adımları atarak bu metni tarihin çöplüğüne yollaması gerekiyor!

HABERE YORUM KAT

10 Yorum