1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Marmara Üniversitesi’nde “Kur’an’da İnsan” Konferansı
Marmara Üniversitesi’nde “Kur’an’da İnsan” Konferansı

Marmara Üniversitesi’nde “Kur’an’da İnsan” Konferansı

Marmara Üniversitesi gerçekleştirdiği meal derslerinin kapanışını Hamza Türkmen’in konuşmacı olarak katıldığı “Kur’an’da İnsan” konferansı ile yaptı.

06 Mayıs 2016 Cuma 01:08A+A-

Marmara Üniversitesi Düşünce ve Hikmet Kulübü 2015-2016 eğitim-öğretim  yılı içerisinde gerçekleştirdiği meal derslerinin kapanışını Hamza Türkmen’in konuşmacı olarak katıldığı “Kur’an’da İnsan” konferansı ile yaptı.

Program Ömer Ekmen’in Kur’an tilaveti ile başladı. Tilavetin ardından programı sunan Faruk Çelik, İnsanın en güzel fıtrat ile yaratılmış olmasının rabbimizin bize bir ikramı olduğunu ancak bizler bu fıtrata uymadığımız vakit aşağıların en aşağısına yuvarlanacağımızı belirterek sözü Hamza Türkmen’e bıraktı.

Hamza Türkmen sözlerine “insan Kur’an’ın temel konusudur” diyerek başladı. “İnsan fıtratının en güzel şekilde yaratıldığını insanın diğer insanlara karşı cinslerine ilgi duymasının doğal ve fıtri olduğunu söyleyen Türkmen, insanın kendi nefsiyle, diğer insanlarla ve doğa ile ilişki içerisinde olduğunu ve rüşdüne ulaşınca bunları sorgulamaya  başladığını, bunun da Allah’ın tedebbür emrine uygun olduğunu ve rüşdüne ulaşan her insanın Allah’ın varlığını sorguladığını, bu konuda Hay bin Yaksan örneği üzerinde düşünülmesi gerekir, bu örnekten batı medeniyetinde Robinson Crueso ve benzeri etkilenmeler olmuştur. Batı medeniyetinin tarihi de tıpkı TC’nin tarihi gibi yalan üzere kuruludur. Batı medeniyeti, İslam medeniyetinin bilime ve felsefeye kazandırdırdıklarının üzerini örtmeye çalışmaktadır. Piri Reis haritası  ve Hayy bin Yakzan örnekleri bunun net olarak görüldüğü örneklerdir” diyen Türkmen, düşünmemiz ve tefekkür etmemizin gerekliliğini vurguladı.

“Kur’an’da İnsan” başlığı ile Kur’an’da bir araştırma yapıldığında muhkem ayetlerinin ışığında müteşabih ayetlerin değerlendirilmesi gerektiğini belirttikten sonra, Nisa suresi 1.ayette ‘rabbimizin bizleri tek bir nefisten var ettiğini bu nefsin eril ya da dişil olmadığını onun  ardından gelen “zevc” kelimesinin ise erkil olduğunu’ bu anlamda bizim kelam kitaplarımızda yer alan kadının erkekten yaratıldığı şeklindeki söylemin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Hamza Türkmen, insanın en güzel biçimde yaratılmasının bir bitki bir hayvan gibi yaratılmamış, akıl ve irade sahibi olarak emaneti yüklenmesi olduğunu, bitki, hayvan veya cansızların Allahın emirlerine aykırı davranamayacağını bu minvalde bizlerin iradi anlamda Müslüman ya da kafir olabileceğimizi biyolojik olarak bir küfürden bahsedemeyeceğimizi dolayısıyla Suriye’de bombalar yağdıran Rusya’nın başkanı Putin’in de biyolojik anlamda Müslüman olduğunu ancak akıl ve irade  olarak Allah’ın dinine aykırı davranması sonucu kendisine kafir dendiğini ve aşağıların aşağısı halini aldığını ve kafir olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Program soru-cevap faslının ardından sona erdi.

hamzaturkmen_20160505-02.jpg

Haber:Ömer Ekmen
Foto: Tayfur Bayraklı

HABERE YORUM KAT