1. YAZARLAR

  2. Duran Kömürcü

  3. Leyle-i Kadir
Duran Kömürcü

Duran Kömürcü

Yazarın Tüm Yazıları >

Leyle-i Kadir

14 Eylül 2009 Pazartesi 03:36A+A-

Ümitsizlere ümit, dermansızlara derman, günahkârlara kurtuluş fermanı Kadir.

Allah’a el açanların, dertlerini Allah’a ulaştıranların, “Ben kulum, sana geldim” diyenlerin kurtuluşu Kadir.
“Biz Kur’an’ı kutlu indirdik” (Duhan-3) buyrulan kutlu ve mutlu gece Kadir.
“Biz onu Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi nedir bilir misiniz? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır” (Kadir-1-3) müjdelenen bin aydan hayırlı Kadir.
Dua, niyaz, yalvarış, yakarış, hamd, tesbih ve tehlillerin yüce makama ulaştığı, bütün meleklerin vazifelendiği, insanlarla kucaklaştığı, müjdelendiği Kadir.
Allah Resulü’nün: “Allah’ım sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” duasının şekillendiği, örneklendiği dua gecesi Kadir.
“İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir. Mükâfatını da ben vereceğim” (Müslim) müjdesinde Allah için tutulan oruçların Allah’a ulaştığı gece Kadir.
“Kim faziletine inanarak, karşılığını Allah’tan bekleyerek, Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahı bağışlanır” (Ebu Davud). Oruçlunun bağışlandığı gece Ramazan, Ramazan da Kadir.
Dillerin haram söylemediği, kendisine sataşanlara “ben oruçluyum” diyenlerin melekleştiği, meleklerle selamlaşıp kucaklaştığı, gün doğumuna kadar da devam edilen gecenin adıdır Kadir.
“Sahur yapınız, zira sahurda bolluk ve bereket vardır” (Buhari-Müslim) buyrulan sahur ve Ramazan geceleri açların, açıkların, muhtaç olanların giderildiği bolluk ve bereket ayı Ramazan, bin aydan daha hayırlıdır buyrulan Kadir.
Allah’a inanan, Allah için oruç tutan, dua, niyaz, yalvarış ve yakarışların harman olduğu, “Bana yalvaran yok mu, dua eden yok mu? Duasını kabul edeyim” buyrulan gece Kadir.
“Kim Ramazan’ın faziletine inanarak sevabını Allah’tan bekler, teravihini kılarsa geçmiş günahları affolunur” (Müslim) buyrulan, günahtan azat olunan ayın sonu ve son on günde bulunan Kadir.
Ramazan bu, Kadir budur. Bizim halimiz nedir?
Sistem inananları isyana zorluyor. İnsanlar madde ile iç içe. Geçim, seçim, yaşam Müslümanları Allah’tan uzaklaştırıyor. Böylesi bir ortamdan nasibini almamak mümkün mü? Her dakika küfür, her saniye inkârın olduğu bir sistemde Müslümanın nasibini almaması düşünülür mü? Kur’an’a tutunan elin kırıldığı, İslamî yaşamanın horlandığı bir ortamda salt İslam’ı yaşamak, Allah’ın rızasını istemek imkânı var mı? Her şey tam olsa da kul hatasız olur mu?
Müslüman ne yapacak? Müslüman her gün imanını yenilemeli, Kelime-i Şahadet kapsamında Allah’a yönelmelidir. Allah’a kul olanın hatasız olması mümkün değildir. Allah en iyi bilendir, şah damarımızdan daha yakındır. Bizi biliyor, itikadımızdaki arızaları, amelimizdeki eksiklikleri gidermemiz için bize fırsatlar yaratıyor. “Ben sizi biliyorum, iyi hal üzere huzuruma gelmenizi istiyorum. Ne kadar hata ve kusur yaparsanız yapınız Ramazan’da ihlas ile oruç tutmanızı, Leyle-i Kadir’de tevbenizi, yalvarıp, yakarmanızı bekliyorum. Siz kulum olun, Ben sizi affederim” der gibi duamızı bekliyor, yalvarışımızı bekliyor, hamd, tesbih ve tehlillerimizi bekliyor. Geçmişe tevbe ettiğimizin inancını bekliyor. Bu fırsatı veren, affı için zuhur ettirdiği Kadir.
İnsan nankör ve bencildir. Bugün yarın derken kendisinin aleyhinde zaman kaybeder. Belki de bu Leyle-i Kadir hayatının son fırsatıdır. Başka yıllara ulaşamayabilir. Bu hepimiz için geçerlidir. Bir dahaki Leyle-i Kadir’e erişme imkânımız olmayabilir. Ömür kifayet etmeyebilir. Bunu fırsat bilip Allah’a yönelelim, imanımızı tazeleyelim, tevbe edelim. Allah’a yalvaralım. Birbirimize dua edelim. Ümmetin kurtuluşu için Allah’tan niyaz edelim.

VAKİT

YAZIYA YORUM KAT