1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan'da turistlere yönelik saldırıyı IŞİD üstlendi
Afganistan'da turistlere yönelik saldırıyı IŞİD üstlendi

Afganistan'da turistlere yönelik saldırıyı IŞİD üstlendi

Afganistan'ın Bamyan kentinde bir grup turiste düzenlenen saldırıda üç İspanyol turist öldü, bir İspanyol da ağır yaralandı.

20 Mayıs 2024 Pazartesi 10:30A+A-

IŞİD Pazar günü Afganistan'da turistleri hedef alan ve üç İspanyol ile üç Afgan'ın ölümüne yol açan saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Örgütün sosyal medya ağlarında dolaşıma giren açıklamasında Cuma günü dağlık Bamyan vilayetinde "savaşçıların Hıristiyan turistlere ve Afgan rehberlerine makineli tüfeklerle ateş açtığı" belirtildi.

Tur grubuna başkent Kabil'in yaklaşık 180 kilometre batısındaki Bamyan'da bir pazar yerinde alışveriş yaparken ateş açıldı.

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi yetkilileri Cumartesi günü yaptıkları açıklamada saldırının ardından yedi şüpheliyi tutukladıklarını duyurdu.

Sağlanan güvenlikle birlikte artan turizm

İslam Emirliği yönetiminin Afganistan’da Ağustos 2021’de iktidara gelmesinden bu yana ülkede saldırılar büyük ölçüde azaldı ve yaklaşık yarım asırın ardından ilk kez bu denli bir asayiş sağlanabildi.

Ancak aralarında IŞİD'in de bulunduğu birkaç örgütün hücre yapılanmaları Afganistan için tehdit oluşturmaya devam ediyor.

Saldırının, Taliban'ın 2021'de iktidara geri dönmesinden bu yana, çok az ülkenin diplomatik varlığının bulunduğu ülkede yabancı turistlere yönelik ilk ölümcül saldırı olduğu belirtiliyor.

Taliban'ın yönetimi devirerek savaşa son vermesinden bu yana güvenliğin artmasıyla birlikte Afganistan'a giden turist sayısı da arttı.

İslam Emirliği yönetimi henüz hiçbir yabancı hükümet tarafından resmen tanınmış değil.

Bununla birlikte, resmi rakamlara göre 2023 yılında Afganistan'ı 5.000'den fazla yabancı turist ziyaret etti.

Cuma günkü saldırıda hedef alınan grup, aralarında altı İspanyol vatandaşının da bulunduğu çeşitli ülkelerden 13 turistten oluşuyordu.

İspanyol yetkililer Pazar günü yaptıkları açıklamada saldırıda ölen üç İspanyol'un da Katalonya'dan olduğunu açıkladı.

Ölenler arasında bir anne, bir kız ve mühendis olarak çalışan 63 yaşında bir adam bulunuyordu.

82 yaşındaki bir İspanyol emekli ağır yaralı olarak İtalyan STK Emergency tarafından işletilen Kabil'deki bir hastaneye tahliye edildi ve burada kendisi ve saldırıda yaralanan diğer kişilerin sağlık durumları iyiye gidiyor.

İspanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yaraları olumlu yönde ilerliyor ancak durumu belirsiz" denildi.

HABERE YORUM KAT