1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İşgalciyle işgale direneni eşitleyen ahlaksız bir yaklaşım!
İşgalciyle işgale direneni eşitleyen ahlaksız bir yaklaşım!

İşgalciyle işgale direneni eşitleyen ahlaksız bir yaklaşım!

UCM'nin verdiği kararla Netanyahu ve Sinvar aynı cezayı almış oldu. Zalimlerle mazlumları eşitleyen yaklaşımın kabul edilebilir tarafı yok!

20 Mayıs 2024 Pazartesi 17:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Savunma Bakanı Galland hakkında tutuklama emri çıkartırken aynı şekilde Hamas komutanları Yahya Sinvar ve Muhammed Daif hakkında da benzer bir karar çıktı.

Karar hakkında Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri "kurbanı cellatla eşitlemekte ve İsrail'i Gazze'deki imha savaşını sürdürmeye teşvik etmektedir." dedi.

Netanyahu için tutuklama kararının alınmış olması bir kazanım olarak değerlendirilebilirken işgalciyle işgale direneni eşitleyen ahlak dışı yaklaşımın sorunu çözmek bir yana daha da derinleştireceğini görmek gerekiyor.

Hamas'ın yaptığı resmi açıklama:

UCM Başsavcısının Siyonist işgal liderleri hakkında çıkardığı tutuklama ve yakalama kararları başvurusuna ilişkin basın açıklaması

Hamas İslami Direniş Hareketi olarak, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısının bugün açıkladığı, Siyonist varlığın savaş suçlusu olan iki ismi, "Binyamin Netanyahu" ve "Yoav Gallant", hakkında çıkarılan tutuklama ve yakalama emirleri başvurusunu yakından takip ettik. Bu kişilerin, Filistin halkına karşı soykırım, düşmanca saldırı ve insanlığa karşı işledikleri suçlar sabit olmuştur .

Bu tutuklama ve yakalama kararları başvurusı, işgalci İsrail'in çocuklar, kadınlar, doktorlar ve gazeteciler de dahil olmak üzere binlerce Filistinli sivile karşı işlediği suçların ardından yedi ay gecikmeyle alınmıştır. Bu süre zarfında özel ve kamu mallarının, camilerin, kiliselerin ve hastanelerin tahrip edilmesi gibi suçlar işlenmiştir.

Başsavcının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 25, 27 ve 28. maddelerine göre suç işleyen veya suç işlemeye teşvik eden, yardım eden veya suçların işlenmesini engellemek için önlem almayan tüm işgal liderleri ve suçlara katılan askerler hakkında tutuklama ve yakalama emirleri çıkarması gerekirdi. Bu maddeler, her sorumlu, lider veya kişinin bireysel cezai sorumluluğunu vurgulamaktadır.

Hamas İslami Direniş Hareketi, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısının, hiç bir hukuki dayanak olmaksızın, bazı Filistin direniş liderleri hakkında tutuklama emirleri çıkarılması başvurusuyla kurban ile zalim celladı, eşitleme girişimlerini şiddetle kınamaktadır. Bu durum, Filistin halkına ve işgal altındaki tüm dünya halklarına, özellikle Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin  51. maddesi uyarınca, silahlı direniş de dahil olmak üzere işgale karşı direnme hakkı tanıyan uluslararası anlaşma ve kararlara aykırıdır.

Hamas İslami Direniş Hareketi olarak, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısına, Filistin halkına karşı suç işleyen tüm işgal liderleri, subayları ve askerleri hakkında tutuklama ve yakalama kararları çıkarması ve uluslararası anlaşma ve kararlara aykırı olduğu için, Filistin direniş liderleri hakkında sunulan tüm yakalama ve tutuklama emirleri başvurusunun iptal edilmesi çağrısında bulunuyoruz.

12 Zülkade 1445
20 Mayıs 2024 Pazartesi

Hamas İslami Direniş Hareketi

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum