1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Kürt Sorununda Tillo-Norşin Ekseni"
"Kürt Sorununda Tillo-Norşin Ekseni"

"Kürt Sorununda Tillo-Norşin Ekseni"

Hamza Türkmen, Diriliş Postası'nda kaleme aldığı yazıda, Nakşibendi geleneğinin önde gelen isimlerinden olan Ferid Aydın'la beraber Türkiye'nin doğusunda birkaç ile yaptıkları gezinin izlenimlerini aktarıyor.

22 Temmuz 2015 Çarşamba 16:28A+A-

Diriliş Postası / Hamza Türkmen

İki sene önce Nakşibendi geleneğinin önde gelen isimlerinden Ferid (Feriduddin) Aydın ile doğduğu, büyüdüğü, eğitim aldığı ve gençken şeyhlik yaptığı Siirt’e, Bitlis’e, Muş’a ve bu illerin bazı ilçe ve köylerine bir gezide bulunmuştuk.

Ferid Aydın hocamız/ağabeyimiz için bu gezi, kaleme alacağı hatıratına bir hafıza yenilenmesi sağlayacaktı. Ayrıca bu gezi onun için rabıta ve keşf geleneğinden koptuktan 40 yıl sonra eski dergâhlarına, yakınlarının mekânlarını; ayrıca sülalesinden hayatta kalanların gönlünü almaya yönelen bir sılayı rahimdi. Bizim için gezinin amacı Çözüm Süreci’nin artılarını eksilerini yerinde müteala etmek, yaşayan tarikat-medrese geleneği ile ilişkimizi derinleştirebilmekti.

Tillo ziyaretimizde bizi en çok etkileyen kişi, Rıdvan Kaya’nın yakın akrabası Molla Sadullah oldu. Tillo’daki diğer iki medreseden farklı olarak Sadullah hocamız talebelerine İslâm’ı ibadî ve siyasî boyutuyla bir bütün olarak talim ettirdiği için dergâhı 28 Şubatçılar tarafından kapatılmıştı. Cumhuriyet rejimi kurulurken ecdadının uğradığı zulümleri anlattığında yüreklerimizde fırtınalar kopmuştu.

Yazının Devamı >>>