1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Kur'an'ın Islah Projesi
Kuranın Islah Projesi

Kur'an'ın Islah Projesi

Kur'an'In Islah Projesi başlıklı seminer Prof.Dr.Halil Çiçek tarafından sunuldu. ...

05 Kasım 2012 Pazartesi 12:47A+A-

'Kur'an Eksenli Hayat Seminerleri' dizisinde bu hafta, 'Kur'an'ın Islah Projesi' başlıklı seminer Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.M.Halil Çiçek tarafından sunuldu.

Prof.Çiçek konuşmasına Kur'an nasıl bir kitaptır, sorusuyla başladı. Kur'an'In nasıllığına cevap verebilmek için, Kur'an'ın Kimliği ve Tarihçesi'nin, Kur'an'ın Tanımı ve İçeriği'nin, Kur'an'In Islah Projesi'nin, Kur'an'In Özellikleri'nin, Bir Hukuk Kaynağı Olarak Kur'an'ın, Kur'an'ın İcazı'nın, İlim Dünyasının Kur'an Hakkındaki Mülahazaları'nın, Kur'an'ın Evrenselliği'nin ve Kur'an'In Fazileti'nin bilinmesi gerektiğini belirtti. Bu başlıklara dair kısa girişler yaptıktan sonra, Kur'an'In Islah projesine değindi.

Kur'an'ın Islah Projesi'nin iki önemli ayağı olduğunu söyleyen Çiçek, bunların İtikadi Islah ve Ameli Islah olduğunu belirtti. Kur'an temel olarak Uluhiyetten, Nübüvvetten, Ahiretten ve Adaletten bahseder, bunları arttırabiliriz ancak dört temel konu budur, diyen Çiçek, Islahın bu alanların tanzimine yöneldiğini ve öncelikle itikadi bir ıslahın gerekli olduğunu söyledi.

Kur'an'ın itikadi ıslahı gerçekleştirirken üç malzemeden yararlandığını belirten Prof.Çiçek, bu üç malzemenin ise birincisi, Kevniyat, ikincisi tarihsel malzeme ve özellikle tevhid tarihinden bildirilen haberler, üçüncüsü ise Kur'an'ın muhteşem icazıyla meydan okumasını beyan eden ayetleridir, dedi.

Özellikle kevni ayetlerle dile getirilen, tevhid akidesinin yerleşmesinin murad edildiği ayetlerin istidlali olduğunu bununla ilgili Kur'an'da 1000'e yakın ayet olduğunu ve Kur'an'In neredeyse altıda birinin insani düşünmeye ve akletmeye yönelttiğinin altını çizdi.

İtikada dayanmayan hiçbir düşüncenin, ekolün, nizamın, yapının sürekliliğinin olamayacağının altını çizdi.

İkinci olarak Ameli Islah'tan bahseden Çiçek, bunun Kur'an'da, özellikle Medineli ayetlerde gündeme geldiğini, ancak Kur'an'ın nüzulünde genellikle İtikadi ve Ameli ıslahın hep iç içe sunulduğunu belirtti.

Ameli Islah'ın kendimizden başlaması gerekitiğini belirten konuşmacı, bunu tahkim edecek şeyin de sahih ibadetlerimiz olduğunu, ıslahın ancak bu şekilde ve aşamalı olarak çevreye ve topluma yayılacağını, bunun Kur'an'In bize öğrettiği ıslah metodu olduğunu söyledi.

Kur'an'dan bir çok ayetlerden örnekler vererek konuşmasını zenginleştiren Prof. Çiçek seminer sonrasında katılımcılarla sohbet ederek kitaplarını da imzaladı.

m_halil_cicek-02.jpg

m_halil_cicek-03.jpg

m_halil_cicek-04.jpg

HABERE YORUM KAT