1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Kur’an’da “Allah’tan Başkasını İlahlar/Şefaatçiler/Dostlar Edindiler”
Kur’an’da “Allah’tan Başkasını İlahlar/Şefaatçiler/Dostlar Edindiler”

Kur’an’da “Allah’tan Başkasını İlahlar/Şefaatçiler/Dostlar Edindiler”

Allah sadece şirki affetmez. Bunun altında kalan günahları, dilediği kimse için affeder (Nisa, 4: 48). Bu nedenle ahirette cenneti kazanmak isteyen müminler, nesne veya kişileri değerinin üzerine çıkarmamalı...

20 Ağustos 2015 Perşembe 11:03A+A-

Murat Kayacan / Haksöz Haber

Kur’an’da “Allah’tan başkasını ilahlar/dostlar/şefaatçiler edindiler.” ifadeleri toplam altı yerde geçmektedir. Bu yazıda, söz konusu ifadelerin yer aldığı ayetleri, nüzul sırasına göre değerlendireceğiz. Ele alacağımız üçüncü ayette, “edindiler” lafzı, bağlam gereği soru kalıbındadır. Son üç ayette ise “edindiler” şeklinde değil, “edindikleri” ve “edinenlerin” şeklinde Türkçe lafızlar tercih edilmiştir.

Yeryüzünün halifesi olan insanoğlu, diğer varlıklara kıyasla, birçok niteliğe sahip olsa da çözümünde aciz kaldığı pek çok sorunla karşılaşır. Hatta çözebileceği sorunlarda bile ilahî yardıma gerek duyar. Bu acizliğine rağmen insanların bir kısmı, her şeye gücü yeten Allah’tan yardım istemektense O’nun niteliklerinden en azından bir kısmına sahip olduğunu sandığı şeylerden ya da kişilerden yardım ister: “Belki yardım görürler diye Allah'tan başka ilahlar edindiler.” (Yasin, 36: 74). Halbuki sadece Allah’ın gücünün yettiği bir konuda, yardım talep edilen kişi veya nesneler de acizdir, onlardan yardım isteyenler de. “İçinde bulunduğum uçak düştü düşecekti. Dua ettim, ettim olmadı. ‘Yetiş ya falanca.’ dedim. Geldi uçağı kaldırdı.” vb. asılsız sözler bu ayetteki eleştiri kapsamındadır.

Yazının Devamı >>>