1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kur korumalı mevduat 290 milyarı geçti ama hala 17 aya ihtiyaç var!
Kur korumalı mevduat 290 milyarı geçti ama hala 17 aya ihtiyaç var!

Kur korumalı mevduat 290 milyarı geçti ama hala 17 aya ihtiyaç var!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 18 aylık ekonomi programları olduğunu ve 17 aya ihtiyaçları kaldığını söyledi. Ekonomideki negatif gidişatın belirsizliğini koruduğu süreçte Japon gazetesine konuşan bakanın açıklamaları neyi işaret ediyor?

04 Şubat 2022 Cuma 10:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Beklentileri karşıladı mı bilinmez ancak iktidarın kur koruma garantili faizli mevduat hesapları için katılım çağrısına şu ana kadar “290 milyar Türk irası yatırıldı”.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, “Kur korumalı mevduata katılımın 290 milyar liraya yükseldiğini” söyledi.

620 bin civarında müşterinin kur korumalı TL mevduat hesaplarını tercih ettiğini belirten Akben, "Bugün katılım 290 milyarı geçti. Biliyorsunuz 3 aylık 6 aylık ve 1 yıllık olarak açılabiliyor. İlgi bu manada önemli. Sistemin kurulmasıyla birlikte artık tamamen bütün bankalarımızda yerleşmiş durumda. Bu iyi bir ürün tercih edenler için de iyi bir ürün" dedi.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Japon gazetesine verdiği röportajda, Türkiye’de uygulanan ‘Ekonomi Modeli’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Nureddin Nebati ekonomi programı için, “Programı uygulamak için 18 aya ihtiyaç var, geriye 17 ay kaldı” dedi.

Yeni programa ilişkim riskli kısmın 2021'de çoktan geride kaldığını ifade eden Nebati, “Enflasyon sorununun sadece artçı sarsıntısı 2022'ye kaldı ve bu büyük ölçüde bu yıl içinde halledilecek. 2023 Haziran seçimlerine kadar tek haneli enflasyon yaşıyor olacağız" dedi.

Bakan Nebati, yeni programı uygulamak için 18 aya ihtiyacın olduğuna işaret ederek geriye 17 ayın kaldığını belirtti.

Nureddin Nebati, Türkiye'nin düşük faiz oranlarına dayalı yeni ekonomik modelinin üretimi, istihdamı ve ihracatı artıracağını, Türkiye'nin cari açık sorununu çözeceğini ve Türk lirasının istikrar kazanmasına katkıda bulunacağını ifade etti.

İktidarın ekonomi politikaları uzun bir süredir eleştirilerin odağında yer alıyor. Nureddin Nebati’ye dair de birçok soru işaretleri barındıran yeni ekonomi modellerinin adlarının sürekli değişmesi ve Bakan Nebati’nin yabancı ekonomistlerle olan görüşmelerine dair kamuoyunda geniş yankı uyandıran söylemler olması tepki çekiyor.

Kur korumalı TL mevduat hesabı planının ne kadar süre devam edeceğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Nebati, ‘ihtiyaç olduğu sürece devam edeceklerini, zirve noktaya ulaştığını gördüklerinde karar vereceklerini’ aktarması ilginç bir yorum olarak kayıtlara geçti.

Bakan Nebati Türkiye’nin yeni ekonomi politikasının Türkiye’ye uzun süreli yol kat ettireceğini ifade ederken günümüz koşullarında yaşanan sorunlara değinmemesi dikkat çekiyor.

Hükümetin "enflasyondan korunan araçlara" yönelik bir çalışma yapıp yapmayacağına ilişkin de bilgiler veren Nebati, "Elbette enflasyona karşı koruma araçları düşünüyoruz ama şimdilik böyle bir ihtiyacımız yok" değerlendirmesinde bulundu.

Türk lirasının geçen yıl yüzde 45 civarında değer kaybettiğini anımsatan Nebati, "Türk lirasında daha fazla olumsuz gelişme beklemiyoruz. Dolayısıyla daha fazla değer kaybı beklemiyoruz. Benim atandığım zamanki döviz kuru ile bu yıl sonundaki döviz kuru arasında bir dengesizlik olmayacak.” yorumunda bulundu.

Alım gücünün hızla azaldığı, akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve temel gıda malzemelerine gelen zamlara dair yorumlardan kaçınan Bakan Nebati ve kurmaylarının geçtiğimiz aylar hesaba katıldığında hala 17 aya ihtiyaç duyduklarını belirtmeleri güven sarsıcı bir durum olarak değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum