1. HABERLER

  2. HABER

  3. EĞİTİM

  4. Köy Enstitüleri Kemalist Misyona Hizmet Edecek Nesil Projesiydi
Köy Enstitüleri Kemalist Misyona Hizmet Edecek Nesil Projesiydi

Köy Enstitüleri Kemalist Misyona Hizmet Edecek Nesil Projesiydi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın son Müsteşarı Yusuf Tekin'den, MEB Bakanı Ziya Selçuk'a eleştiri.

18 Nisan 2020 Cumartesi 00:57A+A-

Milli Eğitim Bakanlığının son Müsteşarı ve şu an Hacı Bayram Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Yusuf Tekin, Bakan Ziya Selçuk'un Köy Enstitülerinin 80. yıl kuruluşu nedeniyle atmış olduğu "Yaparak, yaşayarak güçlüklerle başa çıkmayı öğreten bir eğitim anlayışı sunan Köy Enstitüsü modeli her türlü siyasi tartışmanın dışında, ortaya koyduğu pedagojik yaklaşımla iz bırakmıştır. Kuruluşunun 80. yılında emeği geçenlere rahmet ve minnetle…" tebrik mesajı sonrası twitter adresinde eleştirilerde bulundu.

Prof. Dr. Yusuf Tekin sosyal medya hesabından "Her yıl 17 Nisan geldiğinde, tepeden inmeci modernleştiricilerde Köy Enstitüsü sevdasını dillendirme modası ortaya çıkıyor.

Bu sevdada olanlara sadece iki cümle, biri Köy Enstitülerinin kurucusu İ. H. Tonguç’un oğlu Engin Tonguç’un cümlesi: “Köy Enstitüleri sistemi, başlı başına ne bir okuma-yazma kampanyası, ne de köy kalkınması problemi, ne de bir öğretmen yetiştirme çabası, ne bir okul yapma girişimi idi. Temel amacı bakımından, tarih şartlarının hazırladığı bir imkândan yararlanarak iktidara katılıp elde edilen yürütme gücü ile emekçi sınıfları bilinçlendirmek ve devrimsel süreci hızlandırmak için girişilmiş bir devrim stratejisi ve taktiği idi.

Diğer örnek İnönü’nün Demokrat Parti kurulurken Bayar’a izin verme şartı olarak koyduğu “Köy Enstitüleri ile uğraşmayacaksın” şartı.

”Bu iki cümle Köy Enstitülerinin ideolojik kaygılarla kurulduğunu ve 17 Nisan’da aşklarını dile getirme zorunluluğu hissedenlerin de “ideolojik eğitim” özentisi içinde olduklarını göstermeye yetiyor sanırım.

Amerikalılar kapattı iddiası için de bu kurumların fikir babası John Dewey Erzurum’lu mu idi diye sorasım geliyor. "

diyerek Köy Enstitülerini eleştiren bir mesaj yayınladı.

selcuk3-001.jpg

yusuftekinn.jpg

HABERE YORUM KAT

3 Yorum