1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Koronavirüs Nedeniyle Ölen Kişilerden Virüs Bulaşır mı?
Koronavirüs Nedeniyle Ölen Kişilerden Virüs Bulaşır mı?

Koronavirüs Nedeniyle Ölen Kişilerden Virüs Bulaşır mı?

"Virüsü ölenler değil, hayatta kalanlar yayıyor" diyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın'a göre ölü yıkama, kefen giydirme ve defin işlemleri yapanların tedbir alması şart.

31 Mart 2020 Salı 16:25A+A-

Küresel salgın haline gelen Kovid-19 nedeniyle Türkiye'de en az 10 bin 827 kişiyi enfekte olurken, 168 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Koronavirüs dolayısıyla hayatını kaybedenler defnedilirken, ölülerden Kovid-19 bulaşıp bulaşmayacağı tartışma konusu oldu.

"Virüsü ölüler değil, asıl hayatta kalanlar yayıyor"

Koronavirüsün cansız bedende yaşamasının söz konusu olmadığını, Kovid-19'un bireylere, yakın mesafedeki bir başka canlı insandan direkt şekilde ya da el sürülen bir yüzeyden dolaylı biçimde geçebileceğini vurgulayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBU) Rektör Yardımcısı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, şunları söyledi:

Bir mevtanın etrafa bulaştırma şansı yok! Virüsün toprağa, oradan bitkiye, oradan da insana bulaşması mümkün değil. Virüsü ölüler değil, asıl hayatta kalanlar yayıyor! Buradaki asıl nokta şu, kişiler cansız bedenlerden koronavirüs bulaşma korkusunu canlılardan da duyarsa, sorun o zaman çözülür. Cansızlardan bulaştığı kadar canlılardan bulaşmasından korksunlar.

"Yıkama ve defin işlemlerinde ölüden çıkan sıvılarda virüs olma ihtimali vardır"

Ancak Prof. Aydın, ölülerle temas eden kişileri, cansız bedenden sızabilecek sıvıya karşı uyardı:

Yıkama ve defin işlemlerinde ölüden çıkan sıvılarda virüs olma ihtimali vardır. Eldiven, maske ve tulum ile ölüyü yıkamalı ve kefenlemeli. Ölüyü yıkama, kefenleme ve defin etmeye kadarki temaslarda risk var ancak ölü defnedilip toprağa konulduktan sonra çevreye bulaşı (bulaşma riski) söz konusu değildir. Standart bir defin işlemi yeterlidir.

“Cenazeler bu dönemde çok riskli”

Defin işlemlerinin ardından eldiven, maske ve tulumun çıkarılıp çöpe atılması, ellerin de yıkanması gerektiğini belirten Aydın, cenaze ortamlarının bulaş riskini artırdığını söyledi.

Kovid-19 riskinin had safhada olduğu şu dönemde cenaze, defin ve toplu yapılan dua gibi kalabalık ortamların sağlık açısından tehlikeli olduğunu belirten Prof. Dr. Kemalettin Aydın, bireysel izolasyona uyulup, 1.5 metre kuralının korunmasının güç olmasını gerekçe gösterdi.

"Dua rahmetlilere her yerden gider"

Katılımcı sayısının olabildiğince düşük tutulması gerektiğini vurgulayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Aydın, "Cenaze sahipleri ve cenazeye gelenler, birbirini enfekte edebilir. Camide ve mezarlıktaki işlemler, çok kısıtlı sayıda kişi ile yapılmalı. Kalabalık taziye ortamlarına girmeyip telefonla taziye ypaılmalı. Toplu Kur'an-ı Kerim okumaları, mevlitler de bu dönemde yapılmamalı. Gidilmek zorunda kalınırsa bireysel izolasyon mesafesi korunmalı, 1.5 metreden fazla yaklaşılmamalı. Dua rahmetlilere her yerden gider" ifadelerini kullandı.

"Hastanelerde mesafe mümkün olamıyor, sağlık personeli enfekte oluyor"

Kovid-19 hastalarına bakarken enfekte olan sağlık personellerinin durumuna da değinen Aydın, "Siz aileniz ile aranıza 1,5 metre mesafe koyabiliyorsunuz. Ancak hastanelerde bu mesafe mümkün olamıyor yüzde 100 önlem alınamıyor. Hasta ile aranızda 5-10 cm mesafe olabiliyor. Yoğun bakımda, 24 saat bakıma muhtaç hastalarda 5-10 cmlik mesafede uygulanan tıbbi tedavi ve tetkik amaçlı yaklaşımlarda, hasta dışarıya virüs saldığında bu hastalık, sağlık çalışanlarına da yayılıyor. Akciğerin incelenmesi aşamasında, entübe etme aşamasında, uyaran yüksek basınç yapıyor ve hasta hapşırıyor. Hastaya 5 cm mesafedesiniz, ışık ve hortum koymuşsunuz, hapşırdığında direkt etkileniyorsunuz" ifadelerini kullandı. (The Independentturkish)

 

HABERE YORUM KAT