1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kopyala yapıştır tezler akademideki yozlaşmayı açığa çıkarıyor!
Kopyala yapıştır tezler akademideki yozlaşmayı açığa çıkarıyor!

Kopyala yapıştır tezler akademideki yozlaşmayı açığa çıkarıyor!

Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yapılan iki yüksek lisans tezinin birbirinin aynısı olduğu ortaya çıktı. Üstelik tezleri onaylayan kuruldaki bir kişinin her iki teze de onay verdiği belirlendi.

19 Mart 2022 Cumartesi 23:49A+A-

HAKSÖZ HABER

Sosyal medya üzerinden yapılan bir paylaşımda Türkiye'deki akademik yetersizlik bir kez daha gözler önüne serildi. 

Yeditepe Üniversitesi'nde Yüksek Lisans Tezi olarak sunulan birbirinin aynısı iki tezde geçer oy aldı. Tezleri arasında sadece bir fark olan iki öğrencinin tezlerinde birbirlerine teşekkür ettiği fark edildi. Alay edercesine hazırlanan tezlere geçer not veren akademik kurul ve akademisyenlerin durumdan hiçbir şekilde haberdar olmayışları "akademide kalite" tartışmalarını yeniden alevlendirdiği görüldü.

Murat Oğuz ve Muhammet Keskin tarafından yazılan iki ayrı tezin aynı içeriğe sahip olduğu saptandı. Twitter'da ortaya çıkan olayda iki tez arasındaki tek farkın "2009 tarihli 'Enderun Saray Okulunda Hasoda Teşkilatının Önemi Uygulanan Eğitim Yönetimi ve Stratejileri' adlı tezin 2008 tarihli tezdeki 2. bölümü içermemesi" olduğu aktarıldı. 

İki tez aynı olsalar da jüriler tarafından kabul edildi. Yapılan paylaşımlarda tezlerin girişlerinin dahi aynı olduğu daha da kötüsü tezi yazanların tezlerinde birbirlerine teşekkür ettiği fark edildi. 

Tezlerden ilki 2008 diğeri ise 2009 yılında yayıma alınıyor. Üstelik iki tezin jürisinde de ortak bir isim bulunduğu fark edildi. Sosyal medya kullanıcılarının ulaştığı verilere göre Ahmet Şirin adlı akademisyenin her iki teze de onay verdiği ve hiçbir şekilde aynı olduklarına dair beyanda bulunmadığı belirtildi. Akıllara tabi ki Şirin'in tezleri okumadığı ve böylece onay verdiği düşüncesi geldi. Olayla ilgili YÖK'ten soruşturma talep edilirken, akademilerin niteliği yeniden tartışmaya açıldı. 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

6 Yorum