1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kıbrıs’ta İki Bölgeli Federal Bir Çözümü Destekliyoruz
Kıbrıs’ta İki Bölgeli Federal Bir Çözümü Destekliyoruz

Kıbrıs’ta İki Bölgeli Federal Bir Çözümü Destekliyoruz

Yunanistan Başbakanı Çipras, Kıbrıs'ta "İki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm sürecini destekliyoruz” dedi.

03 Şubat 2015 Salı 00:15A+A-

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan’ın ve “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin güvenliğinin ve uluslararası alandaki yerlerinin Ada’daki sorunun çözümüyle bağlantılı olduğunu” söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni ziyaret eden Çipras, Rum meclisinde yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa değinerek, Atina’nın Ada’da “oldubittileri” kabul etmediğini belirtti.

Helenizm tarihinin ve gelecekle ilgili mücadelenin Yunanlılar ile Rumları birleştirdiğini ifade eden Çipras, “Yunanistan’ın ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin güvenliği ve uluslararası alandaki yerleri Kıbrıs sorununun çözümüyle bağlantılıdır. Atina oldubittileri kabul etmiyor” dedi.

Çipras, Yunanistan’ın Kıbrıs’ta iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm sürecini desteklediğini belirterek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığını tanımayan Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik hiçbir biçimde uluslararası konferans kabul etmediğini kaydetti.

Konuşmasında, Kıbrıslı Türklere Türkiye’nin politikalarına uymamaları çağrısında bunan Çipras, buna rağmen Ankara ile diplomatik kanalların açık tutulması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Yunanistan Başbakanı Çipras, Güney Kıbrıs ziyareti kapsamında, Rum siyasi partilerinin liderleri ve Başpiskopos Hrisostomos ile de görüştü. Daha sonra, 1955-1959 yıları arasında İngiltere'ye karşı bağımsızlık mücadelesi verirken hayatlarını kaybeden EOKA'cıların mezarlığının bulunduğu Merkezi Cezaevi’ne giden Çipras, burada düzenlenen dini ayine katılarak EOKA anıtına çelenk bıraktı.

Çipras, yarın da Kıbrıs Barış Harekatı’nda ölen Yunan askerlerinin gömülü bulunduğu Egkomi’deki mezarlığa gerçekleştireceği ziyaretin ardından İtalya’ya hareket edecek.

Çarşamba günü de Paris ve Brüksel’i ziyaret edecek olan Çipras, Avrupalı liderlere yeni Yunan hükümetinin borçlar konusundaki düşüncelerini aktaracak. Çipras'ın Avrupa temasları sırasında Avrupalı liderlerden hükümetinin yeni bir kurtarma programı hazırlamasına zaman tanınması için destek istemesi öngörülüyor.

AA

HABERE YORUM KAT