1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kemalizm’in uyduruk ritüelleriyle inşa edilen gündelik hayat!
Kemalizm’in uyduruk ritüelleriyle inşa edilen gündelik hayat!

Kemalizm’in uyduruk ritüelleriyle inşa edilen gündelik hayat!

Merdan Yanardağ ile Emre Kongar arasındaki diyalog sol-Kemalizm’in İslam düşmanlığını bir kere daha gözler önüne seriyor.

18 Ocak 2023 Çarşamba 17:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın canlı yayında hapşırması üzerine başlayan diyalog sol-Kemalistlerin zihninin nasıl işlediğini gösteriyor. Asırlardır bu topraklarda insanların kullanageldikleri ifade biçimlerine sırf İslam’dan veya İslami kültürden neşet ediyor diye düşmanlıktan geri durmayanlar kavramlara savaş açmış durumdalar!

Merdan Yanardağ hapşırınca Emre Kongar “çok yaşa” diyor. Ardından Kongar, bu sözün iktidar tarafından yasaklandığını iddia ederek, "'Çok yaşa'yı bile çok görüyor bu iktidar bize. 'Çok yaşa' diyorsunuz, 'Siz Allah'a mı şirk koşuyorsunuz' diyerek araya giriyor iktidarın adamları. Ancak 'İyi yaşa diyebilirsin' falan diyerek müdahale ediyor." ifadelerini kullanıyor.

"Günaydın" demenin bile yasaklandığını öne süren Kongar, "'Günaydın' diyemiyorsun, 'Selamünaleyküm' diyeceksin diyorlar." şeklindeki sözlerini çok şükür(!) sona erdiriyor.

Merdan Yanardağ, Emre Kongar’ın bu komik sözlerinden sonra “Selamünaleyküm” ifadesinin etimolojik kökenine inerek derin felsefi sorgulamalar gerçekleştiriyor. Selamünaleyküm’ün İbranice ile ilişkisini gözler önüne seren araştırmacı gazeteci, Arapça ile İbranicenin akraba diller olduğundan tabi ki haberdar! Onun bunu bilmiyor olması mümkün mü hiç? 

Aslında bu iki isim her şeyi biliyor. Ama tevazuları gereği biz acizlere sadece bir kısmını iletiyorlar ki daha fazla ezilmeyelim! Hamdolsun yerine çok yaşa demek, günaydın yerine selamünaleyküm demek hep Kemalizm’in militarist modernleşme öğretisini içselleştirememiş olan halk kitlelerine mahsus şeyler…

Türkiye’de Kemalizm’in uyduruk ve ezoterik ritüelleriyle inşa edilen gündelik hayattan kaçacak yer arayan dindarlar bu gibi kavramlar konusunda hassaten dikkat gösterirler. Kemalistler de bu duruma iyice delirerek hapşırıktan bile nem kaparlar! Basit gibi görünse de Kemalistlerin sorunlu zihin dünyasını görmek adına ibretlik bir hadise!

HABERE YORUM KAT

7 Yorum