1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Kardeşim Abdülkadir Salih'e
Kardeşim Abdülkadir Salih'e

Kardeşim Abdülkadir Salih'e

“Şehid Abdulkadir Salih” adıyla Facebook’ta paylaşımlar yapan bir grup genç arkadaş, “Kardeşim Abdülkadir Salih'e” başlıklı bir çalışmayla İslami camidan yazar, şair, aktivist, sanatçılardan mini demeçler aldılar.

17 Kasım 2015 Salı 17:13A+A-

Şehid Komutan Abdülkadir Salih sayfa ekibi, 17 Kasım 2013’te şehit düşen Komutan Abdulkadir Salih için "Kardeşim Abdülkadir Salih'e" başlıklı bir çalışma hazırladı. Abdulkadir Salih, devrimin ön saflarında mücadele ederken, ona kalemiyle, müziğiyle, cümle eylemiyle destek veren isimlerden mini demeçler alan ekip, bunları derleyip facebook sayfalarından paylaştı.

İşte o demeçler:

Malını mülkünü satıp yola koyulmuş, dostlarının kapısını teker teker çalıp onları en hayırlı amele davet etmiştin. Ev ev, sokok sokak, cephe cephe dolaşıp direnişin ırmaklarını bir araya getirmiştin. Cesurdun. Tevazu sahibiydin. Sevecendin. Sabrı, bir ilim edinmiştin.

Bir sabah hamd libasını giyip aramızdan ayrıldın ve “Halepli gençlerin en hayırlısı, cihadın bayraktarı” dediler senin için. Kefenin ecirle bezenmişti, evet. Gece çöktüğünde yemyeşildi. Bir direniş evreni, bir cihad ve şehadet ormanı gibi. Ümmetin ihyasını kahramanlığınla, şehadetinle örneklendirdin. Ben de öyle diyorum güzel kardeşim: “Tüm bahçeler can attılar senin kabrin olmaya, eminim.”

Yazar Şair Ali EMRE / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

Abdülkadir salih Suriye'de sıradan bir bakliyat satan esnaftı. Zalime karşı mücadele başlayınca kaçmadı ve mücadeleye katıldı. Allah onu şehidler kervanına kattı ve imtihanı kazananlardan oldu...

Aktivist Ayhan ALTINTAŞ / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

Şehid Abdulkadir Salih Suriye devriminin temel taleplerinin beden bulmuş haliydi. Namı diğer Hacı Mari Abdülkadir Salih Suriyeli sıradan biriyken Onur'u ahlakı çocuklarının geleceği için artık yeter diye haykırmıştı. Salih sosyal adalet ve hukuki eşitlik istiyordu yolsuzluklar zulümler 49 yıldır olduğu gibi yapanın yanına kâr kalmasın halk İslami tercihlerini istediği gibi yaşayabilsin istiyordu.

Abdülkadir Salih savaşın ahlakını da örnekliğiyle ortaya koyuyordu Nusayriler ve Hrıstiyanlar dahil tüm kesimlerin güvenini kazanmıştı. Düşmanlık bir etnik yanda mezhebe değil sivillere değil sadece zalimleredir emri ilahisine uyan adil ve Mert bir özgürlük savaşçısıydı. Onunla tanıştığımda emrindeki kuvvetlere rağmen nasıl tevazu ile yaşadığına şahit olmuştum. Bir şahid olarak yaşadı ve şehîd olarak Din gününe yürüdü Allah bu özelliklerini hepimizin örnek almayı nasip etsin...

Araştırmacı Yazar Bülent Şahin ERDEĞER / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

"Abdulkadir Salih, yaşarken hayatı, giderken ölümü güzelleştirenlerdendi. Ümmetin derdine sağır,ölü ruhlara inat o dipdiri aramızda çağa mesajını vermeye devam edecek. Biz yalnız Allah içiniz."

Aktivist Yazar Demet TEZCAN / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

Şehid Abdulkadir Şam cihadında sabikun'dandır. Cihadı ve şehadetiyle içimizde pörsüyen "feda" bilincini diriltmiştir. Allah sevdiği kulunu fakih kılar ve şehidimiz fıkhetmesiyle bizlere örnek bir mücahid tasviri çizmiştir. Çağının ve toplumunun şahidi olan Salih, olması gerektiği zamanda ve olması gereken yerde olmuştur hep. Rabbim onun gibilerin sayısını artırsın ve ümmetin inkılab yüklü gençlerine Abdulkadir Salih gibi komutanlar nasibetsin... Nur yüzlü asil savaşçımızı ve öncülük ettiği şanlı Bilad-uş Şam yiğitlerini gıbtayla, özlemle selamlıyorum...

Habil MERT Edirne İslam Gençliği / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

"Biz dağılmış ümmetin

çocuklarıyız, özellikle I.Dünya Savaşı'ndan sonra emperyalist güçler geri çekilirken ulus devletler kurup, bize yapay sınırlar bıraktılar. O devletlerin yöneticileri Batılı çıkarları kurumlaştırmaya, bizleri Kur'an'dan, sünnetten, ümmet birliğinden uzaklaştırmaya çalışan yabancılaştırılmış kişilerdi. Abdülkadir Salih, bu yabancılaşmaya karşı yeniden vahiyle ve fıtratla buluşmak isteyen Suriye Halkının evladıdır. 1982 Hama Katliamı'ndan sonra Müslüman Kardeşler'e karşı artarak uygulanan baskı neticesinde, direnişi evlerde örgütleyen ailelerden birinin çocuğudur. Direnen Suriye halkının birleştirici, erdemli bir komutanıdır. Şer güçleri onu katletti ancak o bir şehid ve şehidler ölmez!"

Araştırmacı Yazar Hamza TÜRKMEN / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

"Suriye direnişinin sembol isimlerinden Abdülkadir Salih, ümmetin direngen ve güleryüzlü komutanı olarak tarihe geçecek. Cesareti, mütevaziliği ve uzlaştırıcı özelliği ile bilinen Komutan defalarca kez yaralanmasına rağmen cihad meydanını terketmeyen aslan yürekli bir mücahid. O ve arkadaşları yüzyıllar sonra bile kahramanlıklarıyla anılacaklar, Esed ve şebbihaları ise katliam, işkence ve tecavüzleriyle... Rabbimizinden duamız Abdülkadir Salih'e ve onun yolunu takip eden müminlere şefaat etmesidir."

Yazar Hülya ŞEKERCİ / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

"Suriye cihadını anlatmaya gerek yok. Bu mücadeleyi zaten tarih anlatacak. Ama bu mücadeleyi yücelten şahsiyetler vardır. Abdulkadir salih bunlardan bir tanesi kuşkusuz. Mücadelesi ve adanmışlığıyla öne atılan, bir önder,bir komutandı. O şahidlerdendi ve şahitliğini taçlandırdı en yüksek mertebeyle. Şüphesiz tarih ve insanlık bunu unutmayacak. Onun mücadelesi ve hatırası şiirlerde, ezgilerde ve zihinlerde hep yaşayacak. Artık müslümanlar ve çocukları sahte kahramanlara öykünmesin. Kahramanlık ve yiğitlik görmek istiyorlarsa suriyeye baksınlar, Abdulkadire baksınlar. Belki o özgür suriyeyi göremedi ama mücadelesinden ilham alanlar bunu başaracak inşallah..Allah onun gibi komutanlarımızın sayısını arttırsın. Allahın rahmeti üzerine olsun ey şanlı şehid..."

Sanatçı Hayrettin AKKUÇ / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

"Abdülkadir Salih için; Suriye direnişinin gülen yüzü denilebilir, itidali çağrıştıran ve muhalifleri birleştirmeyi amaçlayan bir tarafın yüzüydü o. Ketum bakışlı müslümanlara bir tebessümün sadaka olduğu gerçeğini de hatırlatan bir sima olarak hatırlayacağız şehidi..."

Yönetmen Kevser ÇAKIR DEMİR / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

"Abdülkadir Salih'i görebilseydim, ona şöyle söylerdim:

-Kendine dikkat et ve sakın ölme! Zira o her zaman gülen gözlerin, özgürlüğü muştuluyor!"

Sanatçı Mehmet Ali ASLAN / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

"Sağlam Akide, örnek bir yaşam, mütevazi bir duruş, mütebessim çehre ile süslenmiş bir gönül sahibi mücahidin, Rabbine adadığı hayatının zirvesini şehadet ödülü ile taçlandıran kişinin adıdır Abdulkadir Salih..."

Mavi Marmara Gazisi Muharrem GÜNEŞ / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

"Suriye cihadı bize, hayata nasıl bakmamız gerektiği konusunda şunu öğretti: "Ya özgürlüğe yürürüz ya da onurumuzla ölürüz!"

İşte bu direnişin içinde Abdülkadir Salih gerek mücadelesiyle gerek duruşuyla, gerekse şehadete uzanışıyla günümüz nesillerine çok ciddî bir örneklik sundu. Cihad adına aşırılıklardan ya da tefritten uzak, mutedil bir çizgiyi beşeriyete

takdim etmiştir. Şehidler Allah'a verdikleri sözde durdular, bize düşen şahitler olarak görevimizi yerine getirmektir. Bana kalırsa şahitlik de şehidlik kadar önemlidir. Bizler şahidler olarak, toplumun hidayete ve hakikate ulaşması için elimizden geleni yapmalıyız. Duamızın başına şunu koymalıyız: "Rabbimiz! Bizi şahitlerden yaz..."

İlahiyatçı Yazar Ramazan KAYAN / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

"Suriye kıyamıyla ve Abdülkadir Salih'le ilgili aklımızda beliren en çarpıcı manzara şu ki, bu insanlar önceden usta bir savaşçı, gerillalar değil kendi hallerinde hayat meşgalelerine sahip kişilerdi. Suriye kıyamı başlıdığı anda her şeyi bir kenara bırakıp, Allah'ın izniyle hakkı ve adaleti yerine getirmek için mücadeleye koştular. Yakın zamanda Haleb'e gitmek nasip olduğunda şahit oldum ki, Abdülkadir Salih'i hâlâ her yer yerde görebilmek mümkün. Çünkü onun ardında bıraktığı sadece bir isim değil örnek bir duruştu."

Aktivist Yazar Rıdvan KAYA / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

"Suriye’de yıllardır ölüm var zulüm var zulümat var. Kendi halkını öldüren diktatör var, rejim var işbirlikçiler var. Açlık var yokluk var kimsesizlik var. Ama halkının ezilmesine göz yummayan, kendini bu yolda feda eden, ömrünü zalimlere karşı savaşa adayan kahramanlar da var. Abdulkadir Salih bu kahramanlardan biri. Belki de en sevileni... Uğrunda ölmeye hazır olduğu özgürlüğü için savaşan bir kahraman... Zillet içinde yaşamaktansa izzetli bir ölümü tercih eden Abdulkadir Salih’e ve onun yolunda yürüyenlere selam olsun..."

Yönetmen Tülay GÖKÇİMEN / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

"Hiçbir dünyalık beklentisi olmadan sırf Allah rızası için Cihad eden mütevazi bir insandı.İlk Halep kuşatması dahil her zaman cephenin en önünde yer aldı. Allah'a olan tevekkülü ve zikir ehli olmasıyla günümüz gençlerine güzel bir örnekti. O Suriye halkının en hayırlılarındandı ve rabbimiz onu şehid olarak katına alarak ödüllendirdi."

Araştırmacı Yazar Yusuf Ensar ÇALIŞKAN / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

2011 Temmuz ayında Azez ilçesinde Esed tankının altına yatarak bağladığı bombayı infilak ettiren cesareti ile tanıdı tüm Suriye O'nu. Sonrasında onbinlerin rüyalarını süsleyen kahraman komutana dönüşmesi fazla sürmedi Hacı Mera'nın ( Abdülkadir Salih ) Onun olağanüstü cesareti ve tevazu dolu hayatını bir fiil gören birisi olarak, Komutan Abdulkadir'in Suriye icin ne demek olduğunu Şehadetinden 1 yıl sonra onbinlerce askeri ile Suriye'nin en büyük askeri Birliği iken eriyen Liva Tevhid'in tükenişinden anlayabiliriz.

Gazeteci Yılmaz BİLGEN / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

Abdulkadir Salih Tartışmasız Suriye Kıyamının bir sembolüdür, Bunu Halep’in, İdlip’in sokaklarında gezerken apaçık görüyoruz. Suriye kıyamının tarihi yazılınca eminim ki; altın heriflerle en başa onun ismi yazılacak, devrim amacına ulaştığı zaman değişen sokak isimlerine onun adı verilecek. Göreceksiniz! Suriye’de yetişen gençler onunla gurur duyacaklar. En zayıf olduğu bir zamanda ‘’bir tirana karşı başkaldırı denince’’ akla ilk Abdulkadir Salih gelecek.

Gazeteci Furkan AZERİ / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

***

Çakallardan, sırtlanlardan daha barbar modern işgal ordularının saldırdığı Suriye halkı eğer hala ayakta duruyor ve direnişini sürdürüyorsa bu durum cihadı kuşanan yiğitlerin bereketi sayesindedir.

Liva et Tevhid komutanı Abdulkadir Salih de bir hayat tarzı olarak cihadı yaşayan muttaki ve mücahit öncülerden biri olarak Suriye direnişini bereketlendirdi. Ölüm, işkence, sürgün korkusuna teslim olmadığı gibi bu korkuları cephelerde mağlup etmek üzere seferber oldu. Suriye topraklarını ve toplumunu fazlasıyla aşan bir sevgi halesinin merkezine bu fedakarlık sayesinde oturdu.

Şehadeti kendisine çok yakışan bir libas gibi giyinen Abdulkadir Salih, yine aynı imrendirici şehadet libasıyla birlikte göç etti Rabbine. Güzel bir miras, anlamlı bir kazanım ve izi silinemez bir mücadele bıraktı bizlere. Allah şehadetini kabul etsin, kavgasını büyüterek sürdüren nesillere bizleri de dahil etsin. (amin)

Araştırmacı Yazar Kenan ALPAY / KARDEŞİM ABDULKADİR SALİH'E

Kaynak: https://www.facebook.com/sehitabdulkadirsalih

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum