1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Kalkışma Olduğunu Öğrenince Emirleri Dinlemedi
Kalkışma Olduğunu Öğrenince Emirleri Dinlemedi

Kalkışma Olduğunu Öğrenince Emirleri Dinlemedi

İstanbul'da bağlı olduğu birlikteki komutanlarının “Tatbikat var.” emriyle silahlanarak çıkan ve darbe kalkışmasını bir kafedeki televizyondan öğrenen er Resul Nişancı, darbecilerin cezalandırılmasını istiyor.

05 Ağustos 2016 Cuma 18:20A+A-

İstanbul 47. Motorlu Piyade Alayı Metris Kışlası'ndaki görevini tamamlayarak memleketi Rize'nin Fındıklı ilçesine gelen Resul Nişancı, AA muhabirine, terhisine 2 gün kala yaşadığı olaylar nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu söyledi.

Nişancı, 15 Temmuz'da akşam saatlerinde komutanlarının “Tatbikat var.” gerekçesiyle kendilerini uyandırdığını belirterek, gerekli hazırlıkların yapılması ve teçhizatların sağlanmasının ardından alay binası önünde toplandıklarını anlattı.

“Tatbikatın Kışla İçerisinde Olduğunu Biliyordum”

Kendisinin o gece araç şoförü olarak görevlendirildiğini ifade eden Nişancı, “Şoförlerle garajdan arabaları çıkardık. Alay binasının oraya gittik. Her bölüğün arkasına arabaları dizdik. Ondan sonra tanımadığımız üç komutan geldi. Hiç tanımadığım komutanlar ‘Emir komuta bende.’ dedi. Ben de ‘Emredersiniz komutanım.’ dedim. Daha sonra 'araç bin' komutu geldi. Komutana 'Nereye gidiyoruz?' diye sordum, bir şey söylemedi. Ben tatbikatın kışla içerisinde olduğunu biliyordum.” diye konuştu.

“Darbeden Haberimiz Yoktu”

Nişancı, kendisinin de içerisinde bulunduğu askerî araçların İstanbul Valiliği’ne getirildiğini kaydederek, şöyle devam etti:

“Bizi oraya tatbikat amaçlı götürüyorlar zannettik. Darbe diye hiçbir şeyden haberimiz yok bizim. Valiliğin oraya gittik ve bütün kavşakların güvenliğini almamızı söylediler. Bölüm bölüm bizi ayırdılar. Her kavşağın başında ‘Hiç kimseyi geçirmeyeceksiniz.’ dediler. Gelen halkın evi orada, mecbur geçirmem lâzım. Ben çok kişiyi geçirdim. Komutan 'Geçirme!' diye bağırdı bana. Daha sonra halk toplanmaya başladı ve bir anda çok şey değişti. Halk bize 'Buraya niye geldiniz?' diye bağırdı. Ben de tatbikat amaçlı geldiğimizi söyledim, 'Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz?' dediler.”.

“Yaklaşan Olursa Ayağına Ateş Edin”

Halkın bulundukları bölgede kalabalıklaştığı sırada oradaki bir kafeden televizyon sesi geldiğini fark ettiğini aktaran Nişancı, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Kafenin sahibi televizyonun sesini sonuna kadar açmıştı ve 'darbe darbe' diye bağırıyordu. Direkt oraya odaklandım. 'Biz buraya halka, polise silah sıkmaya mı geldik?' dedim. O sırada arkadaşlarımızla birbirimizin yüzüne bakıyoruz. 'Darbe nedir?' dedim. Sonra oradaki albay bana 'Yaklaşan olursa ilk başta dipçik, sonra ayağına ateş edin.' dedi ama biz dinlemedik. Komutana 'Halka ateş mi edeceğiz?' dedim. Darbe konusunu fark edince perişan oldum. Bana düşen görevi yaptım ve silah arkadaşlarımı geri çektim, halkı da içeri soktum. Ondan sonra halk bizi omuzlarına alarak havaya salladı, yemekler getirdi.”.

“Teslim Olduk”

Nişancı, komutanlarının emrini dinlemeyerek halkın yanında yer aldıklarına dikkat çekerek, “Ben vatanımı kesinlikle satamam, vatan haini değilim. Bayrağımı severek askere gittim. Beni şu an çağırsınlar, seve seve bayrağım için, vatanım için yine giderim. Bu olanların ardından kışlaya döneceğimiz söylendi ve araçlara bindik. Köprüde polisler önümüzü kesti ve 'Teslim olacağız.' dedim. Silahların doldur boşaltını yaptık ve onlara verdik, teslim olduk.” ifadesini kullandı.

“Kurunun Yanında Yaşın Yanmasını İstemiyorum”

Kalkışmanın yaşandığı gece terhisine 2 gün kaldığını vurgulayan Nişancı, “Aşırı derece perişan ettiler bizi. Gözaltına alındık ve 8 gün askerliğim uzadı. Ailemden haber alamadım, tamamen psikolojim bozulmaya başladı. Ne onlardan haber geliyor, ne bizden haber gidiyor. Hiçbir şeyden haberimiz yok ama bu vatan hainliğini yapan insanların cezalandırılmasını istiyorum. Bunların içinde masum olanlar da var. Kurunun yanında yaşın yanmasını istemiyorum.” şeklinde konuştu.

Nişancı, kalkışmayı öğrendiği an kafenin güvenlik kameralarınca görüntülenmiş, sonrasında yaşadığı şaşkınlık ve üzüntü, yazılı ve görsel basında geniş yer almıştı.

HABERE YORUM KAT