1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İsviçre’deysen İnancına Aykırı da Olsa İsviçre Kültürüne Göre Davranacaksın!
İsviçre’deysen İnancına Aykırı da Olsa İsviçre Kültürüne Göre Davranacaksın!

İsviçre’deysen İnancına Aykırı da Olsa İsviçre Kültürüne Göre Davranacaksın!

Öğrencilerin sınıfa giriş ve çıkışlarda hocalarının elini sıkma adetinin bulunduğu İsviçre’de iki Müslüman erkek öğrenci Müslüman oldukları için kadın hocalarıyla el sıkışma uygulamasından muaf tutulmayı talep etti.

07 Nisan 2016 Perşembe 06:47A+A-

Haksöz Haber

Basel kantonundaki Therwil’de bir lisede okuyan iki Müslüman öğrenci okul yönetimine inançlarına aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle kadın hocalarıyla el sıkışmak istemediklerini bildirdi. Okul yönetiminin biri 14 diğeri 15 yaşında olan Müslüman öğrencilerin bu talebini olumlu karşılaması İsviçre’de tartışmalara sebep oldu.

Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga’nın pazartesi günü İsviçre devlet kanalında kararla ilgili yaptığı “El sıkışmak bizim kültürümüzün bir parçası.” açıklaması İsviçre genelinde bir tepkinin fitilini ateşledi.

İsviçre parlamentosu Bilim, Eğitim ve Kültür Komisyonu’na başkanlık eden Felix Mueri de el sıkışma geleneğinin “saygı ve iyi davranış ifadesi” olduğunu belirtti.

İsviçre Kantonal Eğitim Bakanları Konferansı Başkanı Christoph Eymann ise “Kamu hizmetinde kadınlara erkeklerden farklı muamelede bulunulmasına tolerans gösteremeyiz.” açıklamasında bulundu.

Therwil’deki okulun aldığı kararı bozma yetkisine sahip Basel-Kır kantonu yetkili makamları doğrudan yorum yapmaktan kaçınırken kantonun eğitim şefi Monica Gschwind medya organlarına yaptığı açıklamada kararı “kalıcı bir çözüm” olmaktan ziyade “pragmatik” bir karar olarak gördüğünü söyledi.

İsviçre İslâm Merkez Konseyi ise meseleyle ilgili yayınladığı bildiride “Birileri, iki lise öğrencisinin hocalarını el sıkışmak yerine başka bir yolla selamlamak istemesi gibi tekil bir hadiseden dolayı İsviçre’nin temel değerlerinin tehlikede olduğunu düşünebiliyor.” diyerek yapılan tartışmayı kınadı.

Konsey bildiride ayrıca “Klasik fıkıhta ve çağdaş fıkıh alimlerinin çoğunluğuna göre karşı cinsten olan kimselerin birbiriyle el sıkışması açık bir haramdır.” ifadelerini kullandı.

İsviçre’deki İslâmî Organizasyonlar Federasyonu ise erkek ve kadının el sıkışmasının “caiz” ve bazı Müslüman ülkelerde yaygın bir durum olduğunu belirterek konunun İsviçre’de bir problem haline getirilmemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: Ajanslar

HABERE YORUM KAT

2 Yorum