1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İstanbul Emniyeti muhacirleri zorla geri gönderme operasyonu mu başlattı?
İstanbul Emniyeti muhacirleri zorla geri gönderme operasyonu mu başlattı?

İstanbul Emniyeti muhacirleri zorla geri gönderme operasyonu mu başlattı?

İstanbul’da çeşitli semtlerde polis tarafından sebepsiz yere gözaltına alınan Suriyeli muhacirlerin Kilis kapısından Suriye’ye gönderilmeleri hukuksuzluğunun sorumlusu kim?

31 Ocak 2022 Pazartesi 10:57A+A-

HAKSÖZ HABER

İstanbul’da emniyet birimleri büyük bir hukuksuzluğa imza attı. Daha çok Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt gibi semtlerde yolda kimlik kontrolü yapmak üzere çevrilen Suriyeli gençler, polis ekiplerince gerekçe gösterilmeden gözaltına alınıp geri gönderme merkezlerine yollandı. Yaklaşık 10 gün kadar burada bekletilen bu gençler bilahare Kilis’te bulunan Öncü Pınar Sınır Kapısından Azez’e yollandılar.

Şimdiye kadar sayıları 150’yi bulduğu öğrenilen Suriyeli bu muhacir gençlerin çoğunluğunun İstanbul’da ikametleri var. Bir kısmı çalışma iznine de sahip. Hatta aralarında üniversite öğrencileri de bulunmakta. Yani sınır dışı edilmelerini haklı çıkartacak hiçbir sebep bulunmuyor. Buna rağmen yapılan bu hukuk dışı uygulamanın kimin emri ve onayıyla yapıldığı merak ediliyor.

Hemen hepsinin aileleri İstanbul’da ikamet etmekte olan bu gençlere polisin geri gönderme merkezlerinde baskı yaparak geri dönmeyi kendilerinin istediğine dair beyan imzalattığı öğrenildi. Azez’deki Babu’s-Selam Sınır Kapısında çektikleri videolarla yaşadıkları hukuksuzluğu dile getirmeye çalışan Suriyeli muhacirler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini talep ettiler.  

Suriyeli muhacirlere karşı kışkırtılan ırkçı atmosfere paralel olarak gelişen bu durum umarız iktidarın tutumunda bir değişiklik sinyali değildir. İstanbul Emniyetince yapılan bu operasyonun arkasından benzerlerinin gelip gelmeyeceği de bilinmiyor.

Her fırsatta ensar olma vurgusu yapan yetkililerin İstanbul Emniyetince gerçekleştirilen bu  operasyon hakkında ne söyleyeceği merak ediliyor. Umarız susarak bu hukuksuzluğu örtme,  meşrulaştırma yoluna gitmezler. Umarız bu haksızlığı gidermek için acilen adım atarlar. Çünkü biliyoruz ki ensar olmak bu değil!

 

 Zorla sınırdışı edilen Suriyelilerin yetkililere seslendiği görüntüler,

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum