1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. ​​​​​​İslamcı  Önderlerin Ümmete Katkıları
​​​​​​İslamcı  Önderlerin Ümmete Katkıları

​​​​​​İslamcı  Önderlerin Ümmete Katkıları

Tatvan Özgür Der Şubesi tarafından düzenlenen bu haftaki cuma seminerinde ‘‘İslamcı Önderlerin Ümmete Katkıları‘’ konusu konuşuldu. Semineri Diyarbakır Özgür-Der şubesinden Abdulhakim Beyazyüz sundu.

27 Nisan 2019 Cumartesi 17:01A+A-

Beyazyüz, özetle şu konulara değindi;

Ümmetinin içerisinde bulunduğu çıkmazlara vurgu yaparak konuşmasına başlayan Beyazyüz, 19.yy da batının teknolojik olarak ilerlemesine ,  Osmanlının çöküş yaşamasının sebeplerine değindi.

Batın işgalleri karşısında ümmetin uyanışına ve dirilişine katkıda bulunan İslami şahsiyetlerden bahsetti. Afgani, Reşit Rıza, Emin El Hüseyni, Şekip Arslan, Seyyid Kutup, Hasan el Benna, Aliya İzzet Begoviç, Mehmet Akif Ersoy,  Elmalılı Hamdi Yazır…  gibi şahsiyetlerin hayatlarına ve mücadelelerine değinerek Müslümanların uyanmalarına vesile olduklarını belirtti.

İslami öncü şahsiyetler; Ümmetin bugünkü durumunun müslümanların dininin emrettiği ilkelerden uzaklaşmasına bağlayıp bu sorunun tekrar İslami ilkelere dönerek aşılabileceğini savunduklarını dile getirdi.

Beyazyüz, İslamcı önderlerin ümmete katkılarını madde madde sıralayarak  aktardı;

İslamcı önderler;  ümmetin dinin sahih kaynaklardan öğrenmeye yönettiler, akaidi ve amelleri düzeltmeye çalıştılar, ümmeti işgalden kurtarmaya ve birleştirmeye çalıştılar, ümmeti sünnetullah doğrultusunda izzete ulaştırmaya çalıştılar, eğitime, bilgiye önem verdiler, Ezher, Zeytuniye Medresesi'ni ıslah ve ihya ettiler, okullar, medreseler açtılar, dinin hurafelerden arındırılmasına katkıda bulundular, kadınların yeni nesil yetiştirilebilecek bir şahsiyete ulaştırılmasına katkıda bulundular, istişare mekanizmaların genişletilmesine katkıda bulundular…

Beyazyüz, Fussilet Suresi 33. ayetine değinerek konuşmasını sonlandırdı. ‘’Allah'a çağıran, salih amelde bulunan ve 'Gerçekten ben müslümanlardanım' diyenden daha güzel sözlü kimdir?’’ (Fussilet Suresi-33)

Seminer dinleyicilerin soru ve katkılarıyla sona erdi.

 

whatsapp-image-2019-04-27-at-16.44.51-(1).jpeg

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum