1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. İrşad'da Gündem Değerlendirmesi
İrşadda Gündem Değerlendirmesi

İrşad'da Gündem Değerlendirmesi

İrşad Kitabevi'nde her hafta yapılan gündem değerlendirmelerine Selahaddin E. Çakırgil ile devam edildi.

06 Mart 2012 Salı 14:43A+A-

Ümmü Erkam'ın haberi:

ALMANYA-İrşad Kitabevi “Cumartesi Programları”nın bu haftaki konuşmacısı Selahaddin E. Çakırgil, sunucusu ise Ahmed Adıgüzel'di.

A. Adıgüzel, sunumuna gündemin yoğun olduğu, bunun için genel başlıklarla konuya değinmemiz halinde ancak verimli olabileceğimizi zikrederek başladı ve zamanı verimli kullanmak için sözü hemen Çakırgil'e verdi.

Selahaddin E. Çakırgil, gündemdeki konuların her birinin uzun izahlarla ancak açıklanabileceği tespitiyle konuşmasına başladı. Önce Rusya seçimlerine değinen Çakırgil, V. Putin’in Rusya için ciddi bir aktör olduğunu vurguladı. Amerika'da yaklaşık 8 ay sonra yapılacak seçimlere de değindi:

“Seçim çalışmalarına ve öngörülere bakılırsa Obama tekrar seçilecek gibi gözüküyor. Önümüzde 3-4 ay içinde Fransa'da yapılacak seçimler de önemli. Sarkozy’nin tekrar seçilebilmesi zor gibi gözüküyor. Tahminlere göre arada az bir fark var olduğu söyleniyor. Sarkozy, Ermeni lobisinin desteğini yanına alıp seçimi göğüslemeyi düşünüyor. Tabi Anayasa Mahkemesinin soykırımla ilgili yasayı iptal etmesi Sarkozy'nin işini bir hayli zorlaştırıyor. AB için önemli bir aktör olan Almanya Yunanistan'la ilgili ciddi bir sıkıntının içinde. Ekonomik açıdan iflasın eşiğinde olan Yunanistan'ı kurtarmak ya da kurtarmamak konusunda sonuç kurtarmak şeklinde tezahür etti. Tabi bunun sonuçları özelde Almanya’yı genelde tüm AB'yi etkileyecek bir durum.”

“Güney Amerika'da da önemli gelişmeler oluyor. Venezuella'da Chavez uzun zamandır hasta olması hasebiyle Kuzey Kore'de yeni başkanın silahlanma yerine açlığı giderecek bir ekonomik çalışma, bir proje gerçekleştirmenin daha önemli olacağını dile getirmesi gelecekte önemli hadiselerin habercisi olarak görülüyor.”

“Müslüman coğrafyalarda olan bombalama hadiseleri hiç durmadan devam ediyor. Pakistan, Afganistan, Irak, Suriye'de her gün meydana gelen patlamalar, ölen yüzlerce insan/müslüman ciddi bir iç acısı... İran’da seçimler yapıldı. Çizgi olarak seçimlerde Ahmedinecad’ın taraftarı olanlar yenilgiye uğrayacak gibi gözüküyor. Bunun dışında İran’la İsrail arasında söz düellosu devam ediyor. İran’ın Suriye siyaseti olduğu gibi devam ediyor. Bunun mezhebi bir tercih olduğunu söyleyenler varsa da buna katılmak mümkün değil. Irak’taki hükümet güç durumda. Haşimi meselesi halen halledilmiş değil. Haşimi’nin muhakeme edilmeye hazır olduğunu söylemesi de üzerinde durulması gerekli bir durum.”

Suriye'deki durum tam bir facia. Esed alabildiğine hunharca davranıyor. BM’nin aldığı karar bile etkili olamıyor. Herkes Beşşar gittikten sonra Müslümanlar iktidara gelir endişesiyle etkin olmaya yanaşmıyor. Etkin olabilecek ülkeler çok temkinli davranıyorlar. Beşsar Esed hükümranlığının kalması çok zor gözükse de olmayacak bir hadise değil. Emperyalist güçler Beşşar’ın yerine kendilerince olumlu bir proje geliştirirlerse hemen onu gönderebilecek durumdalar. Lakin muhalif grupların durumu halen belirsizliğini koruyor.”

“Türkiye'ye gelince; savcılık MİT çekişmesi son ayın en önemli meselesiydi. Başbakan'ın emriyle işbaşına getirilen MİT başkanının sorgulanmak istenmesi bir iç çatışmanın habercisiydi. Fakat hükümet bu hadiseyi de lehine sonuçlandıracak bir şekilde bitirdi. Cemaat AK Parti uyuşmazlığı da tartışılan önemli konu başlıklarındandı. Konu etrafında epeyce konuşuldu, yazıldı. Görünen o ki hükümet bu konu da inisiyatifi elinde bulundurmayı önemsiyor.”

Program sunucusu Ahmed Adıgüzel konuşmacı Selahaddin Eş'e teşekkür ettikten sonra sözü katkı ve sorular için dinleyicilere verdi. Ve ardından da dinleyicilere teşekkür edip sonlandırdı.

Haksöz-Haber / Neuss-Almanya

selahaddin-es-cakirgil_irsad01.jpg

HABERE YORUM KAT