1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Irkçılıkta Cumhuriyet farkı
Irkçılıkta Cumhuriyet farkı

Irkçılıkta Cumhuriyet farkı

Cumhuriyet Suriye kökenli bir Türkiye vatandaşının bir partinin ilçe yönetiminde yer almasına bile tahammülsüzlüğünü gizleyememiş!

21 Ocak 2021 Perşembe 11:57A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de batıcı laik kesimin insan hakları, farklılıklara tahammül ve benzeri söylemleri çok sevdiği ve sakız gibi tekrarladığı bilinir. Ama aynı kesimin bilhassa İslami kimliği, görüntüsü ve yaşayışından ötürü gerek Türkiyeli dindar insanlardan, gerekse de İslam coğrafyasından farklı halklardan hiç hazzetmediği de çok iyi bilinir.

 

ABD’de ya da dünyanın bir başka ülkesinde ırkçılık karşıtı hareketleri çok seven, bunlar üerinden ne kadar hümanist ve de ileri derecede aydınlanmacı olduklarını gösterme fırsatını hiç kaçırmayan bu tipler örneğin Türkiye’ye sığınmak zorunda kalmış Suriyeliler söz konusu olduğunda ise ırkçı yüzlerini göstermekten geri kalmıyorlar.  

 

Bu durumu yansıtan bir ‘haber’ bugünkü Cumhuriyet’te karşımıza çıktı. AK Parti Maltepe İlçe Kongresinde yapılan seçimle yönetim kuruluna seçilen Suriye kökenli bir Türkiye vatandaşı üzerinden Cumhuriyet Suriyeli nefretini yansıttı.

 

Ana sayfasında “Görevlendirme Tartışma Yarattı: Suriyeli Barudi, AKP İlçe Yönetiminde” manşetini kullanan Cumhuriyet Türkiye vatandaşlığına sahip bir kişinin bir partinin ilçe yönetiminde yer almasına karşı rahatsızlığını “tartışma yarattı” başlığıyla sunarak kurnazlık yapmış.

 

‘Haber’in içinde güya CHP’li ve İYİ Partili siyasilerin ağzından bir dizi suçlamada bulunan Cumhuriyet bu yayınıyla Kemalist zihniyetin hümanizminin hangi ‘human’larla sınırlı olduğunu da ortaya koymuş oluyor.  

 

irkci-cumhuriyet.jpg

Cumhuriyet’in arşivlik ‘haber’ini aynen iktibas ediyoruz: 

"AKP Maltepe İlçe Başkanlığı’nın pandemi nedeniyle ertelenen 7. olağan kongresi, geçen hafta Muhazir Sille Spor Kompleksi’nde yapıldı. Kongrede, il yönetimi tarafından atanan Mehmet Karadeniz ilçe başkanı seçildi. İlçe yönetim kurulu asil ve yedek üyelerinin de belirlendiği kongrede, ilçe yönetim kurulu listesinde yer alan Muaz Barudi isimli Suriyeli kişi dikkat çekti. Aynı zamanda Türk vatandaşlığı da alan Barudi’nin, AKP’nin Suriyeli göçmenler üzerinde yürüttüğü politikanın bir parçası olduğu söyleniyor.

Barudi’nin sosyal medya hesaplarına bakıldığında ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiren “Yalan rüzgârı tacizi kapatmaz” başlıklı bir görsel paylaştığı görülüyor. Barudi’nin yönetime girmesine ilişkin konuşan CHP ve İYİ Partililer ise “AKP düşen oylarını arttırmak için şimdi de Türk vatandaşı yaptıkları Suriyelilerin oyunu almak için onlardan birini yönetimlerine yer alıyor.

Bu tercih onların ancak siyaset yaptığını sanan ve sığındığı ülkede muhalefet partilerinin liderlerine yönelik iftira atan bu kişi haddini bilmeli. AKP’de işler gerçekten zor ki Suriyelilere bel bağlamışlar” dedi. Öte yandan Muaz Barudi’nin yönetime girmesinin AKP’de de rahatsızlık yarattığı, kamuoyunda Suriyelilere yönelik tepki nedeniyle kararın ters tepebileceği kaygısının yaşandığı öğrenildi."

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum