1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İranlı Milletvekilinden Rejime Doğu Türkistan Eleştirisi
İranlı Milletvekilinden Rejime Doğu Türkistan Eleştirisi

İranlı Milletvekilinden Rejime Doğu Türkistan Eleştirisi

Ali Mutahhari İran ile Çin arasındaki 25 yıllık işbirliği anlaşmasına tepki göstererek önce zulüm altındaki 2 milyon Müslümanın durumuna açıklık getirilmeli dedi.

10 Temmuz 2020 Cuma 16:27A+A-

Tarık Asaf / Haksöz Haber

Tahran Eski Milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari İran ile Çin arasındaki 25 yıllık işbirliği anlaşmasına tepki göstererek önce zulüm altındaki 2 milyon Müslümanın durumuna açıklık getirilmeli dedi.

Mutahhari Twitter hesabından yaptığı açıklamada İran ile Çin arasında varılan 25 yıllık askeri ve ekonomi başta olmak üzere birçok alanı kapsayan anlaşmayı eleştirerek, "Anlaşma imzalanmadan önce toplama kamplarında dinlerinden döndürülmeye çalışılan, camileri yıkılan 2 milyon ‘Çinli Müslümanın’ durumuna açıklık getirilmelidir." dedi.

Geçtiğimiz günlerde Çin'in Tahran büyükelçisinin, eski Sağlık Bakan Yardımcısı Kiyanuş Cihanpur ile yaptığı tartışmalara da tepki göstermiş, "Maalesef, Çin'e olan ekonomik ihtiyacımız bizim Çin hükümetinin Müslümanlara karşı muazzam baskıları karşısında sessiz kalmamıza yol açtı. ABD ile mücadelemiz Çin'e bağımlılığa götürmemeliydi." şeklinde tepki göstermişti.

Rejime yönelik eleştiriler yönelten az sayıda kişi arasında yer alan Mutahhari, geçtiğimiz yıl İran'ın bölgedeki nüfuzunu artırmak için Şia'nın ön plana çıkarılmasını eleştirmişti. Önceliklerinin Şia değil İslam olması gerektiğini belirterek, ayrımcılık ve Şiacılık yapmanın diğer Müslümanların kendilerinden uzaklaşmasına sebep olduğunu vurgulamıştı. Bizim Ehli Sünnetle bir sorunumuz yok. Aramıza sınır çizmek doğru değil şeklinde konuşmuştu.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum