1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran yine icat çıkarmış...
İran yine icat çıkarmış...

İran yine icat çıkarmış...

İran'ın uydurma "kuantum işlemcisi" iddiası dünyanın alay konusu oldu.

09 Haziran 2023 Cuma 22:55A+A-

HAKSÖZ HABER

Pandemi döneminde “corona dedektörü” ile mucitliğini kanıtlayan İran’ın bu yalanı kısa sürede faş edilmişti. İran Devrim Muhafızları, Nisan 2020'de bir "corona virüs dedektörü" geliştirdiklerini ve dedektörün virüs bulaşmış kişileri 100 metre çapında tespit edebileceği belirtilmişti.  Sahte bir bomba dedektörü olduğu anlaşılan bu icat İran’ı rezil etmişti.

Ardından ise bu sefer uzaya gitmek isteyen İran yine kendisini komik durumlara düşürmüştü. İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, ülkesinin uzaya insan gönderme programını temsilen sosyal medyadan paylaştığı astronot kıyafetinin internet üzerinden satılan bir kostüm olduğunun anlaşılması üzerine özür dilemişti.

Şimdi ise İran yazılım işine el atmış. İran ordusu tarafından üretildiği iddia edilen bir "kuantum işlemcisinin" ortaya çıkarılması, İran sosyal medyasında tartışma ve alay konusu oldu. Cihaz, geçen hafta kuzeydeki Mazandaran eyaletindeki Noshahr'daki Deniz Kuvvetleri İmam Humeyni Denizcilik Üniversitesi'nde "Kuantum İşleme" konulu bir toplantının oturum aralarında "kuantum işleme algoritmasının ilk ürünü" olarak tanıtıldı.

74c0ed1f2f8611664cc92a74c656b8f4a112e196-1050x700.jpg

“İslam” Cumhuriyeti Ordusu Koordinatör Yardımcısı ve eski Donanma Komutanı Tuğamiral Habibullah Sayyari, ülkenin modern teknolojilerdeki ilerlemeleri hakkında yaptığı konuşmanın ardından cihazı resmen tanıttı. Resmen tanıtılan bu ürün kısa sürede amiyane tabirle patladı.

İran’ın “kuantum işlemcisinin” ABD merkezli donanım ve yazılım şirketi Digilent'in yaklaşık 600 $'a piyasada bulunan düşük maliyetli bir geliştirme kartı olduğunun anlaşılması işleme kartının fotoğraflarını yayınlamasıyla ortaya çıktı. Marka ve modelin adı ZedBoard Zynq-7000 ARM.

Törenden birkaç gün sonra İran'ın dini lideri Ali Hamaney, “Yapay zeka, kuantum ve internet çağında 40 yıl önceki aynı araçlarla çalışmak mümkün değil. Araçlar zamana uygun olmalıdır.” açıklamasını yapmıştı. İnternetten satın alınabilen bir ürünü “kuantum işlemcisi” olarak tanıttıklarının anlaşılması üzerine ise sessizliğe gömüldü.

İran yine icat çıkarayım derken göz çıkardı özetle. Ekonomik olarak sıkıntılı günler yaşayan İran teknolojide de dünyanın oldukça gerisinde. Dünyanın en büyük üçüncü doğalgaz rezervine sahip olan İran doğal kaynaklarına rağmen gelişme gösteremiyor. Bu durumu ise sadece ambargo ile izah etmek mümkün değil. Akıl dışı hadiselerle gündeme gelmeye devam eden İranlı yetkililer kendilerini komik duruma düşürürken İran’ı yöneten aklın seviyesini de kanıtlamış oluyorlar…

HABERE YORUM KAT

4 Yorum