1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran, Suriye'de milislerinin kontrolündeki şehirleri Sünnilerden arındırıyor
İran, Suriye'de milislerinin kontrolündeki şehirleri Sünnilerden arındırıyor

İran, Suriye'de milislerinin kontrolündeki şehirleri Sünnilerden arındırıyor

İran'a bağlı milisler tarafından Esed rejimi ortaklığında ele geçirilen Sünni mahallelerde Şiiliği yaymaya devam eden İran destekli Şii milislerin, Halep ve çevresindeki camilerde sünnete uygun ezan okunması ve namaz kılınmasını yasakladığı öğrenildi.

21 Ocak 2023 Cumartesi 20:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Esed rejimine verdiği destekle birlikte Suriye topraklarında Şiiliği yaymaya çalışan İran rejiminin milislerinin kontrolünde olan bölgelerde Cuma namazlarını yasakladığı ve hutbeleri Şiiliği yaymak için bir araç olarak kullandığı aktarılıyor.

Sünni kimliğini silmeye dönük propagandalar üreten İran destekli milislerin, Sünnilerin yaşadıkları bölgeleri "Şii yerleşim birimleri" haline getirme çabasının aralıksız devam ettiği ifade ediliyor.

Orient News’in yerel kaynaklarından edindiği bilgilerle hazırladığı haberde, “İran'ın son dönemde Halep'te milislerinin kontrolündeki bölgelerdeki tüm camilerde ezan okunmasını ve Sünni usule göre namaz kılınmasını yasakladığı ve bunun yerine Şii usulünü dayattığı” ifade edildi.  

 

Dört cami ile başlayan Şii usulü tüm Halep’e yaydırıldı

Halep şehrinin doğusundaki El Ensari mahallesinin sakinlerinden Halid A. Orient News’e verdiği bilgilerde şöyle dedi:

“Şii ezanının okunması Halep'teki El Nuketah ve el-Abbas camilerinde başladı. El Ensari ve El İzza camileri de daha sonra bu gruba dahil edildi. Artık Şii ezanı okuyan birçok cami var. İran tam anlamıyla kontrolü altındaki bölgeleri kontrol ediyor ve artık tüm bu camilerde Sünnete dayalı ezanı okumak veya namazı kılmak yasak. Şii usulü, tıpkı Cuma hutbelerinde Ehli Beyt'in kötü işlerde bulunduğundan, Sünnilerin Hüseyin'e ihanet ettiğinden ve Şiilerin her gün uydurduğu diğer yalanlardan bahsediliyor.”

 

Cami imamı tutuklandı

İran rejimi tarafından maddi ve kültürel destek alan milisler tarafından kontrol edilen bölgelerdeki Sünni nüfusu asimile etmeye çalışan İran güçlerinin, "Sadece ezanı değil, cuma hutbeleri veya (dini dersler) bu camilerde empoze edildi, vaazlarda veya derslerde Sünnilerin Şiilere ihanetinden, Sünnilerin sadakatsizliğinden söz edildi. Emevi devleti ve Suriye'deki Sünnilerin (Muaviye'nin takipçileri) hainler olarak tanımlanması ve onların (yani Sünnilerin) iki hidâyet edilmiş halifeden (Ebu Bekir es-Sıddık ve Ömer) Şiilere karşı ihanet öğretileri aldıkları.” propagandasına başvurduğu belirtildi. 

Sünnilerin inançlarından vazgeçirilmeye çalışıldığı belirtilen Halep’te, İran’ın “Şiiliği kabul edilmesi gereken” ve “hakikat” olarak sunduğu ifade ediliyor.  

Orient News’in aktardığına göre, İran milisleri daha önce Rahman Camii imamı ve vaizi Abdulkadir Şabarik’i kendilerine karşı çıktığı ve Şii usulüne uygun ezan okumayı reddettiği için tutuklamıştı. Yaklaşık bir ay boyunca (Irak'tan getirilen) başka bir imamı camide görevlendiren İranlı milislerin kendilerine karşı duran önceki imamı sürgün ettiği öğrenildi.

Şiilerin kendileri için kutsal bir yer olarak gördükleri El Nukat Camii (Meşhed el-Hüseyin) Şii ezanı okuduğu ve burada okunan ezana, “Şehadet ederim ki Ali koruyucudur” sözlerini eklemişti.

İranlı milisler ayrıca geçen yıl El Cemiliye mahallesindeki Sıddık camisini ateşe verdiği ortaya çıkmıştı. Son iki yılda sosyal medyaya düşen videolar ve tanıklıklar İran’ın, Şiiliği Suriye topraklarında yaymaya çalıştığını gösteriyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum