1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. "Iraklı Asker Kaçakları Avrupa Yolunda"
"Iraklı Asker Kaçakları Avrupa Yolunda"

"Iraklı Asker Kaçakları Avrupa Yolunda"

Iraklı askerlerin cepheyi terk edip mültecilerin arasına karışarak Avrupa'ya gitmeye çalıştığı belirtildi.

21 Eylül 2015 Pazartesi 17:30A+A-

Reuters ajansının özel haberinde, "Göçmenlerle yapılan röportajlar, açıklanan veriler ve sosyal medyadaki paylaşımlar ordudan, emniyet güçlerinden, peşmerge birliklerinden ve Şii milislerden onlarca kişinin göçmenlerin arasına karıştığını gösteriyor" deniyor.

Birleşmiş Milletler'in açıkladığı veriler sadece son üç ayda Avrupa'da iltica başvurusu yapmak amacıyla Irak'ı terk edenlerin sayısının 50 bine ulaştığını gösterirken, Reuters haberinde "İltica başvurusu için yola çıkanların arasında asker kaçaklarının da olması, var" deniyor.

Haberde ordunun durumunun ne kadar kırılgan olduğu "Sadece son bir yıl içerisinde iki kez Irak ordusunun çöküş noktasına geldiği görüldü" sözleriyle ifade ediliyor.

Peşmerge: Kaçanların sayısı düşündürücü boyutta

150921113001_peshmerga_624x351_afp_nocredit.jpg

Ajansa konuşan Irak Savunma Bakanlığı sözcüsü Tahsin İbrahim Sadık, orduyu ve ülkeyi terk eden asker sayısının endişe verici boyutlarda olmadığını belirterek "Silahlı kuvvetler görevlerini yerine getiriyor. Endişelenecek bir durum yok" dedi.

Buna karşılık Kürdistan Özerk Yönetimi Peşmerge Bakanlığı danışmanlarından Said Kakaei cepheyi terk edip Avrupa yolunu tutan peşmerge sayısının 'düşündürücü boyutlarda' olduğunu ifade etti.

Kakaei kaç kişinin Peşmerge birliklerini terk ettiğini ise söylemedi.

Firari Irak askerleri ise Avrupa'ya gitme kararını son bir yıl içerisinde aldıklarını ifade ediyor.

Bağdat'taki hükümete tepkili olan bazı askerler 'Bizi cephede yalnız bıraktılar' diyor.

'Irak için savaşırım ama bu hükümet için asla'

Irak'ta hükümet yetkililerinin büyük çaplı yolsuzluklara karıştığı iddiaları üzerine Ağustos ayında sokak gösterileri düzenlenmiş ve Başbakan Haydar El Abadi, hükümette köklü reform sözü vererek bazı bakanların işine son vermişti.

Reuters haber ajansına konuşan eski özel harekat polisi 22 yaşındaki bir kişi "Irak için savaşmaya değer ancak bu hükümet değmez" diyor.

İsmini vermek istemeyen eski polis, Beici petrol rafinerisi çevresindeki çatışmalarda kardeşini kaybettikten sonra ülkeyi terk etme kararı almış.

150809075850_haidar_al_abadi_624x351_afp.jpg

Bağdat yönetimi, askeri operasyonları iyi idare edemediği ve cepheye zamanında takviye birlikler göndermediği için ölü sayısının artmasına yol açmakla suçlanıyor.

Reuters'ın sorularını internet üzerinden yazışarak yanıtlayan 33 yaşındaki bir diğer eski özel harekatçı ise "Biz cephede savaşırken siyasiler ceplerini doldurup çocuklarını ülke dışına kaçırıyordu" diyor.

İsmini vermek istemeyen özel harekatçı, "Bizi ülkeyi terk etmeye iten şey cephede arkadaşlarımızı vurulup öldüğünü görmek ve kimsenin umurunda olmadığımızı fark etmek oldu" diye ekliyor.

Iraklı asker kaçakları Almanya'da

Mayıs ayında Ramadi kentinin IŞİD'in eline geçmesi ardından Bağdat yönetimi kapsamlı bir Anbar operasyonunun başlayacağını açıklamıştı.

Ancak Şii milislerin desteklediği ordu birliklerinin ilerleyişi kısa sürdü ve IŞİD'in yollara döşediği patlayıcılar nedeniyle Anbar harekatında şu ana kadar kayda değer ilerleme kaydedilemedi.

150913174546_sp_migrants_munich_624x351_ap_nocredit.jpg

Bu operasyonda görev alan özel harekatçılardan birisi Reuters'a son 6 ay içerisinde 100 askerin orduyu terk edip Avrupa yollarına düştüğünü belirtiyor.

Ancak bu bilgi bağımsız kaynaklar tarafından teyit edilemiyor.

Haberde "Birçok eski askerin Facebook sayfaları değişmiş durumda. Kamuflajlarla tankların önünde çekilen fotoğrafların yerini Avusturya'da, Almanya'da ya da Finlandiya'da sivil kıyafetlerle parklarda verilmiş pozlar almış" deniyor.

Iraklı askerlerin hükümetin politikalarından uzun süredir rahatsız olduğu hatırlatılan haberde "Ancak Avrupa'nın son aylarda değişen göçmen politikası onlar için de bir kaçış yolu oldu" deniyor.

Yine de asker kaçaklarını belirsiz bir geleceğin beklediği de hatırlatılıyor ve Avrupa ülkelerinin çatışmalara girmiş kişilere mülteci statüsünü vermediği vurgulanıyor.

HABERE YORUM KAT