1. HABERLER

  2. HABER

  3. "İnternet Suçları İçin Kesinlikle Mahkeme Kararı Aranacak"
"İnternet Suçları İçin Kesinlikle Mahkeme Kararı Aranacak"

"İnternet Suçları İçin Kesinlikle Mahkeme Kararı Aranacak"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, internet suçlarıyla mücadele kanununda değişiklik teklifine ilişkin, "Kesinlikle mahkeme kararı aranacaktır" dedi.

20 Ocak 2015 Salı 15:56A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ankara'nın aralarında bulunduğu 4 ilde "yasa dışı dinleme" ve "paralel yapı" iddialarına yönelik soru üzerine Elvan, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığındaki (TİB) bazı verilerin silinmesi, kriptolu telefonlar, yasa dışı dinleme ve casuslukla ilgili soruşturma yürütüldüğünü anlattı.

Operasyonların söz konusu soruşturmalar çerçevesinde yapıldığını düşündüğünü dile getiren Elvan, "Biz de gelişmeleri sizin gibi takip ediyoruz" diye konuştu.

İnternet erişiminin engellenmesine yönelik başbakan ve bakanlara yetki veren düzenlemeye ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine Elvan, "Ulusal güvenlik, kamu düzeni gerektiren bir durum söz konusu olduğunda ilgili birimler tarafından tedbir alınabileceği açık bir şekilde Anayasamızın 22. maddesinde yer almaktadır" dedi.

Daha önce yapılan düzenlemeyle erişimin engellenmesi yetkisinin TİB'e verildiğini anımsatan Elvan, ancak özellikle ulusal güvenlikle ilgili konularda TİB'in yetkili olamayacağının değerlendirilmesi üzerine gerekli düzenlemelerin yapılarak, Başbakanlık ve ilgili bakanın talebinin TİB tarafından Erişim Sağlayıcıları Birliğine aktarılacağını anlattı.

"Kesinlikle mahkeme kararı aranacak" 

Burada 4 saat içinde erişimi engelleme hususunun konulduğuna dikkati çeken Elvan, şöyle konuştu:

"Mahkeme kararı mutlaka aranacak ve 24 saat içinde de ilgili taraf, mahkemeye başvurarak, bununla ilgili kararı aldırması gerekmektedir. Mahkemenin verdiği karar doğrultusunda hareket edilecektir. Eğer mahkeme, erişimin engellenmesinin kaldırılmasını istiyorsa derhal erişimin engellenmesi kaldırılacaktır. Bu sadece Türkiye'de olan bir hadise değildir, hangi ülkeye giderseniz gidin hangi gelişmiş ülkeye bakarsanız bakın ulusal güvenlikle ilgili husus söz konusu olduğunda bu tür düzenlemeler söz konusudur."

Avrupa Konseyi kararları ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde bu tür durumlar için özellikle ulusal güvenliği ilgilendiren hususlara yönelik kısıtlamalar olduğunu Elvan, şöyle devam etti:

"Buradaki durum sadece aciliyet arz eden bir durum söz konusu olduğunda geçici olarak erişimin engellenmesidir. Kesinlikle mahkeme kararı aranacaktır. Bunu biz yaşadık, şu anki Başbakanımızın Dışişleri Bakanlığı döneminde yasa dışı dinlemeyle ulusal güvenlikle ilgili bir konunun sosyal medyada yayınlanmasıyla ortaya çıktı. Bu gibi ulusal güvenliğimizi ilgilendiren hususlar söz konusu olduğunda ilgili bakanın, bakanlığın veya başbakanlığın başvurusu üzerine, örneğin savunmayla ilgili bir husus söz konusu ise Milli Savunma Bakanlığımızın TİB'e başvurarak, 'ulusal güvenliğimizi ilgilendiren bir hadisedir dolayısıyla bunun ivedilikle engellenmesi gerekir' şeklinde talebi olması halinde TİB tarafından bu, doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliğine iletilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği de geçici olarak erişimin engellenmesini sağlayacak. Ama mahkeme kararı mutlaka aranacak."

HABERE YORUM KAT