1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İmamlığı namaz hocalığına indirgemek
İmamlığı namaz hocalığına indirgemek

İmamlığı namaz hocalığına indirgemek

Prof. Dr. Mehmet Boynukalın’a hadsizce ‘herkes işini yapsın’ diye çıkışanlar herhalde imamlığı salt namaz hocalığı olarak görüyorlardır. Oysa bir imamın işi, temel sorumluluğu halka İslam’ın hakikatlerini anlatmak değil midir?

17 Mart 2021 Çarşamba 15:07A+A-

HAKSÖZ-HABER

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Boynukalın’a yönelik hadsiz tepkiler devam ediyor.

Yeni Şafak’taki köşesinde Prof. Dr. Mehmet Boynukalın hocaya yönelik tepkileri değerlendiren Ersin Çelik, bu düzeysiz ve hadsiz tepkilere cevap verdi.

Ersin Çelik’in “İmamlar da herkes gibi işini yapmasın mı?” başlıklı yazısının (17 Mart 2021) konuyla alakalı kısmı şöyle:

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, temmuz ayında Ayasofya Camii’nde baş imam olarak görevlendirildi. Cuma namazı hutbelerini Türkçe dışında İngilizce ve Arapça da okuyan Boynukalın Hoca, sosyal medyayı da aktif kullanıyor. Yaptığı paylaşımlarda da genel olarak Kur’an ve hadis bağlamını vurgulayarak bir çerçeve çiziyor. Bu paylaşımlara her kesimden farklı tepkiler gelirken, son olarak ortaya ‘herkes işini yapsın’ polemiği çıktı. Habertürk yazarı Kübra Par ise Boynukalın’a “hadsiz imam” diyerek, kime emir verdiği bilinmez şu cümleleri yazdı “Alın görevden, ya da söyleyin sahiden kendi işine baksın!” Kimsenin haddini hududunu bilmediği bir ortamda, din hakkında ve dinin kuşattığı hayatın her alanında söz söylemek bir tek din adamlarının hakkı değilmiş gibi görüntü çıkıyor ortaya. Bir din aliminin işi nedir size göre? Namaz kıldırıp, cenaze kaldırıp, cemaate uzaktan selam verip, kendini toplumdan soyutlayıp, maaşına bakmak mı? Boynukalın hocanın yorumlarını, siyaset yapmak olarak görenler de var. Siyaseti de dini de hayattan soyutlayıp belli alanlara kapatmak mümkün değil. Boynukalın’ın görüşlerini elbette herkes eleştirebilir. Aksini savunabilir. Tezlerini çürütebilir. Kadın erkek hukukunu, İslam ve Kur’an çerçevesinde yorumlayan bir ilahiyatçıya ayar vermek de neyin nesi? Sorun, İslam Hukuku Profesörü Mehmet Boynukalın’ın aynı zamanda cami imamı olmasında sanırım. “Hoca camide, hoca camide” replikleri eski dizilerde kalmamış anlaşılan.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum