1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İhsan Şenocak’ı Açığa Alan Diyanet Fabrika Ayarlarına mı Döndürülüyor?
İhsan Şenocak’ı Açığa Alan Diyanet Fabrika Ayarlarına mı Döndürülüyor?

İhsan Şenocak’ı Açığa Alan Diyanet Fabrika Ayarlarına mı Döndürülüyor?

Türkiye’de son dönemlerde kimlik ve duruş sahibi isimlere yönelik artış gösteren haksız uygulamalara bir yenisi daha eklendi ve Dr. İhsan Şenocak hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alındı. 

28 Ekim 2017 Cumartesi 13:55A+A-

Kamuoyunun İlmi ve Fikri Araştırmalar Merkezi (İFAM) kurucusu olarak tanıdığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı Samsun Aşık Kutlu Eğitim Merkezi Eğitim Görevlisi Dr. İhsan Şenocak Diyanet tarafından hiçbir açıklama yapılma gereği duyulmaksızın görevden alındı.

Kararı tek cümleyle değerlendiren İhsan Şenocak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunu söyledi: "Allah’ın (cc) ayetlerini okumaktan daha onurlu bir vazife ve bu yolda bedel ödemekten daha büyük bir şeref tanımıyorum."

İHSAN ŞENOCAK NEDEN AÇIĞA ALINDI?

Diyanet’in kararının gerekçesi açıklanmamakla birlikte, son dönemde Kemalist-laik medyada İhsan Şenocak aleyhine yoğunlaşan haberlerin etkili olduğu sanılıyor. İhsan Şenocak vaazlarında toplumsal hayatta artan kimi çirkin görüntülere ve haramların yaygınlaşmasına yönelik uyarılarda bulunmuştu.

Sosyal medyada aralarında yazar Yusuf Kaplan ve eğitimci Abdullah Yıldız’ın da bulunduğu birçok kişi Diyanet'in bu kararını haksız bularak duruma tepki gösterdi.

İhsan Şenocak’ın birtakım fikir ve yaklaşımlarına katılmayabiliriz ama bunun mevcut açığa alma kararını haklı çıkarmayacağı açıktır. Dün Mehmet Görmez ile başlayan Diyanet’teki tasfiye operasyonunun bugün İhsan Şenocak’la devam ettiği anlaşıyor. Diyanet’in belirli mahfillerce olabildiğine apolitize edilmeye çalışıldığı ve gerek iktidarla uyumlu gerekse de ülkedeki resmi ideolojiye sıkı sıkıya bağlı zevatı ürkütmeyecek milli bir din telakkisi zeminine çekilmek istendiği açık. Bu durumu “Diyanet fabrika ayarlarına  döndürülüyor” diye tanımlamak yanlış olmasa gerek.

İHSAN ŞENOCAK KİMDİR?

1974 yılında Samsun ’da dünyaya geldi. İlkokuldan sonra hafızlık yaptı. 1994’te Samsun İmam Hatip Lisesi’nden 99’da Ondokuzmayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Okul yıllarında muhalled usulde İslâmî ilimler okudu.

2002’de Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul Haseki Eğitim Merkezi’ni bitirdi. 2004 yılında OMÜ İlahiyat Fakültesi İslâm Hukuku Anabilim Dalında “İslâm Hukuku’nda Taklit” konulu teziyle yüksek lisans yaptı.

Aynı fakültede “İslâm Hukuku’nda Örfün Hükümlere Etkisi” adlı tezini tamamlayarak doktor oldu. Diyanet İşleri Başkanlığında farklı kademelerde görev yaptı.

1996 yılında Yedibeyza dergisini neşretti. 2005-2010 yılları arasında yayımlanan İnkişaf dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Milli Gazete ve Yeni Şafak’ta müstear isimle dizi ve düşünce yazıları yazdı.

2008’de TV5’te “köprü” programını hazırlayıp sundu. Ülke tv ve çeşitli kanallarda programlar yaptı. Müstear isimlerle farklı türlerde çok sayıda yazı kaleme aldı. Kurucusu olduğu ve kısa adı İFAM olan İlmi ve Fikri Araştırmalar Merkezi’nde tefsir, hadis, fıkıh, akâid, usûl, nahiv, mantık, kavâid ve makâsıd gibi temel ve yardımcı ilimler okutmakta, ayrıca araştırma merkezindeki hocalarla birlikte aylık ilim, fikir ve hareket dergisi olan Hüküm Dergisi ’nin ve İFAM‘ın aylık olarak Arapça neşrettiği “ألمجلة الحميدية/el-Mecelletü’l-Hamidiyye” dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapmaktadır.

Evli ve 3 çocuk babasıdır.

HABERE YORUM KAT

21 Yorum