1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İdomeni'deki Sığınmacı Kampına Çadırdan Okul
İdomeni'deki Sığınmacı Kampına Çadırdan Okul

İdomeni'deki Sığınmacı Kampına Çadırdan Okul

Yunanistan'ın İdomeni kasabasındaki kampta, farklı ülkelerden gönüllüler ile eğitmen sığınmacıların işbirliğinde kamptaki çocuklar için çadırdan okul kuruldu.

17 Nisan 2016 Pazar 13:09A+A-

Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasında bulunan sığınmacı kampında çadırdan okul kuruldu. Kamptaki farklı ülkelerden gönüllüler ile eğitmen sığınmacıların işbirliğinde, çocuk sığınmacılar için büyük çadırlar içinde kurulan okula İdomeni Kültür Merkezi adı verildi.

Sınıfları oluşturma, eğitmen sığınmacılarla iletişim kurma, kamptaki çocukların tümünü haberdar etme ve büyük çadırların montajını yapma yaklaşık iki hafta sürdü.

 

İspanyol gönüllü Didac Guillamet Leo, İdomeni Kültür Merkezi'ni kültürel etkinlikler düzenlenmek ve çocuk sığınmacılara ders vermek amacıyla açtıklarını söyledi.

Okulda çocuk sığınmacılara ders verecek öğretmenlerin de yine sığınmacıların arasından belirlendiğini söyleyen Leo, "Bu tarz bir merkezin açılması teklifi ilk olarak eğitmen sığınmacılardan gelmişti. Gönüllüler olarak biz sadece tesislerin kurulması ve diğer imkânların sağlanması için kendilerine yardım ettik" dedi.

Leo, burada çocuk sığınmacıların yeteneklerinin keşfedilmesini, geri kaldıkları ya da hiç başlamadıkları eğitimlerini almalarını ve psikolojik olarak rahatlamalarını sağlayacak bir ortam oluşturmayı hedeflediklerini dile getirerek, derslerin dışında da çocukların bu okulda mümkün olduğunca uzun zaman geçirmesi için yemek saatleri ayarladıklarını ifade etti.

Günlük programın sabah çocuklara yönelik "hoşgeldiniz" töreniyle başladığını anlatan Leo, "Derslere başlamadan önce de çocuklarla birlikte spor yapıyoruz. Onlara yoga öğretiyoruz. Müzik aletleri çalarak eğlenceli zaman geçiriyoruz" diye konuştu.

Leo, okulda verilen dersler hakkında ise, "Burada çocuklara matematik, genel bilim, Kürtçe, Arapça ve Farsça gibi bölge dillerinin yanı sıra İngilizce de öğretilecek. Ayrıca burada çocuklar resim ve müzik gibi sanat dalları eğitimi de alabilecek" ifadesini kullandı.

Yetişkinlere de ders verilecek

Çocukların öğleden sonra öğretmenleriyle serbest zaman geçireceğini aktaran Leo, bu sırada da yetişkin sığınmacıların İdomeni Kültür Merkezi'ne gelerek onlara yönelik derslerden faydalanma imkânı bulacağını kaydetti.

Çocuklara yönelik derslere ek olarak yetişkinlere Almanca da öğretildiğini söyleyen Leo, öğrenci sığınmacıların alacakları dersleri seçmekte özgür olduklarını dile getirdi.

Leo, açılacağını duyurdukları günden itibaren ilginin her geçen gün arttığını ve mevcut çocuk öğrenci sayısının 100'ü aştığını belirterek, yetişkin sığınmacılardan oluşan öğrenci grubunda ise 30'dan fazla kişinin bulunduğunu aktardı.

Suriyeli öğretmen de okulda

İdomeni Kültür Merkezi'nde görev yapan 8 sığınmacı eğitmenden biri olan İngilizce öğretmeni Şucaal Halil de yaklaşık 2 aydır bu kampta bulunduğunu belirterek, ülkesi Suriye'de de 14 yıl boyunca İngilizce öğretmeni olarak çalıştığını bildirdi.

Halil, "Bir eğitmen olarak bu çocukların eğitimini düşünmenin benim asli görevlerimden biri olduğunu düşündüm. Uzun süredir yabancı ülkelerde oldukları için en azından bu çocuklara nasıl iletişime geçebileceklerini öğretme mecburiyeti hissettim. Çocuklar için bu denli değerli bir organizasyonda yer almaktan büyük mutluluk duydum" diye konuştu.

Oluşturulan 15-20 kişilik sınıflarda çocukların günde 2, yetişkinlerin ise 3 dersine giren Halil, derslerde daha çok iletişim kurmak için gerekli temel bilgileri öğrettiklerini söyledi.

"Kardeşlerim Suriye'de hiç okula gidemedi"

Verilen derslerin tümüne giren öğrencilerden Suriyeli Ziyad Matem de uzun süredir geri kaldığı eğitimine bir nebze de olsa burada devam edecek olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Matem, "Bu açıdan bakıldığında okul çok güzel. Burada biz çocuklar eğitim görüyoruz ve oyun oynuyoruz. Benim kardeşlerim Suriye'de hiç okula gidemediler. Onlar burada Arapça öğrenecekler. Ayrıca biz İngilizce de öğreneceğiz. İdomeni Kültür Merkezi bize büyük fayda sağlayacak. Artık günlerimizi daha iyi bir şekilde geçirme fırsatına da kavuşmuş olduk" dedi.

Cumartesi günü açılan ve ilk dersin verildiği okulda elektrik, daha fazla çocuk gelmesi durumunda kurulacak ek sınıflar için çadır ve diğer birtakım maddi ihtiyaçlar mevcut olsa da gönüllüler ve eğitmenler doğacak yeni ihtiyaçların giderilmesi için yetkililere destek çağrısı yaptı.

AA

HABERE YORUM KAT